Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

čtvrtek

Okamžik na vraždění

22/30

Smrtící okamžik pravdy

Roman Cílek

Smrtící okamžik pravdy
Kliknutím zobrazíte detail obrázku.
Obálka knihy
Patříte k příznivcům detektivního žánru a MOBácké edice Původní česká detektivka? Pokud ano, tak toto je kniha ideální právě pro vás. Najdete v ní hned několik příběhů s vaší oblíbenou tematikou. Přesně jich je 15 a budete si užívat napětí a hledání vrahů, případně důvodů k vraždě. Některé povídky jsou delší, některé kratší, ale na tom vůbec nezáleží, protože je všechny do jedné přečtete jedním dechem.

Oficiální anotace (zdroj: databazeknih.cz):
Nová kniha proslulého autora, jehož celoživotní témata tvoří vina, trest a spravedlnost. Povídky se čtou doslova jedním dechem a o momenty překvapení není nouze. Slovy zkušeného kriminalisty: „Trpělivě sbíráme kamínky důkazů, skládáme je do mozaiky – a najednou pak zjistíme, že je vše úplně jinak.“ Pro kriminalisty je to věru nepříjemné, pro milovníky dobrých detektivek výhra.“ 

Tato kniha vyšla v roce 2016 u nakladatelství MOBA jako 238. svazek edice Původní česká detektivka.

Knihu jsem si vybrala proto, že jsem si oblíbila knihy z MOBácké edice. Avšak toto není jediný důvod. Hned na první pohled mě zaujal název knihy a i její přebal. Dlouho jsem přemýšlela nad tím, zda je mezi obrázkem a titulem nějaká spojitost. Když jsem knihu otevřela, trošku jsem se zalekla, protože jsem úplně zapomněla na to, že se jedná o knihu povídek, a tak jsem v pátrání po souvislostech mezi obálkou a názvem tápala v tmách. Ve chvíli, kdy jsem se začetla, což bylo během malého okamžiku, mi bylo vše jasné. Obálka souvisí s jednou povídkou a název knihy je zvolen podle názvu další povídky.

Knihu vám mohu vřele doporučit, protože se čte skoro sama. Na 261 stranách se před vámi odvine hned několik životních příběhů. Některé čtenáře chytnou za srdce, u některých budete kroutit nevěřícně hlavou a u některých příběhů se na chvilku i zasmějete. K těm úsměvnějším situacím dochází třeba při výsleších zločinců.

V každém příběhu, jenž se na stránkách knihy objevuje, najdete spoustu zvratů. U některých však snadno odhalíte i paralelu s jiným, jenž jste již přečetli. Může se jednat například o prolnutí v případě vystupujících postav. Stalo se mi, že jsem četla a najednou jsem zjistila, že vyšetřovatel je starý známý, jenž vystupoval v některé z předchozích povídek.

Jednotlivé příběhy jsou vyprávěny er-formou, tedy figuruje v nich objektivní vypravěč. Často se setkáváme s dialogy, protože bez nich by vyprávění nefungovalo tak, jak má. Co se týče kompozice, ta je zde velice jednoduchá. V každé části povídek se vyskytuje chronologické vyprávění s občasnou retrospektivou při výsleších. Jak jsem již naznačila, všechny povídky jsou perfektně členěny. Jsou od sebe oddělovány značkami (tři kosočtverce). Po jazykové stránce si v knize můžeme povšimnout argotu, občas slangu, v jedné povídce dokonce i cizího jazyka, nespisovné češtiny, ale převážně té spisovné. Jazykových chyb se v textu moc nevyskytuje.

Co mě na knize zaujalo snad úplně nejvíce bylo prolínání typu příběhů. Některé byly vyprávěny z úhlu pohledu vraha. Zde budete spíše hledat postupy vraždy, případně důvody, proč tak učinit. Druhým typem jsou ty typické, v nichž policisté hledají vraha. Z psychologického hlediska mi však přišel lepší první typ, kdy jste krásně nahlédli do hlavy pachatele. Je to takové neotřelé a netradiční, proto jsem si je užila více. Tím však neshazuji ty typické příběhy policista vs. vrah.

Tato kniha se mi velice líbila, protože je to zase jedna z těch, která vás spoutá a nepustí do té doby, dokud nedočtete poslední stránku. Jakékoliv odtržení od textu pro mě bylo nepřemožitelným úkonem. Pokud tedy máte rádi detektivky a knihy s napínavými příběhy, mohu vám tuto knihu vřele doporučit. Zklamat však musím ty, kteří očekávají nějaké drastické scény, těch se tu moc nedočkáte. Kniha mě nadchla a autorův styl psaní také, proto ode mě dostane v subjektivním hodnocení krásných 100 %.

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky nakladatelství MOBA a pokud vás zaujala tato recenze knihu si můžete koupit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Žánr:                  Detektivky, Literatura česká
Rok vydání:         2016, 1. vydání originálu: 2016
Počet stran:        264
Nakladatelství:    MOBA (Moravská bastei)
Edice:                 Původní česká detektivka
Vazba knihy:       vázaná
ISBN:                  978-80-243-6972-3

2 komentáře :

  1. Povídky, super! Jsem jeden z těch čtenářů, který povídkové knihy může, takže mám další tip. Už se konečně musím k té edici od MOBY dostat, je tak lákavá! Vždy, když čtu novou recenzi od Tebe, plácám se do hlavy, že jsem s tím ještě nezačala. Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Týnko, děkuji za Tvůj komentář, jenž mi udělal velkou radost. Opravdu tato edice je super a moooc dobře se čte. Zároveň je skvěle propracována i po grafické stránce, což k snadnému čtení přispívá hned dvojnásob :). Vřele doporučuji. V brzké době očekávej další přírustek, už tu čeká, až ji přečtu a napíši recenzi. Poté, až si ji přečte moje mamka, vložím ji buď do soutěže nebo do projektu Knihoběžník ;), můžeš se tak o knihu ucházet :).

      Vymazat