Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

úterý

Poper se se svým osudem

23/30

Životem nekráčím sama: Skutečný příběh

Darina Hamarová

Životem nekráčím sama
Přebal knihy
Smutek, oči zalité slzami, ale i přes tyto emoce je tu stále chuť bojovat. Jsou tu přece lidé, kteří pomohou a pro něž má cenu žít. E-kniha plná emocí, vzpomínek a motivace k boji. Přesně takový je titul od Dariny Hamarové s názvem Životem nekráčím sama. Jistě si říkáte, proč takový obšírný úvod, ale mám pocit, že si to tato kniha zaslouží. Označila bych ji za osvětovou. Hlavním problémem, jenž se v ní řeší, je boj se zákeřnou nemocí. Považuji za důležité tuto knihu vynést nad všechny ostatní, protože poskytuje prostřednictvím čtivého příběhu nejen informace o onemocnění a jeho léčbě, ale také se zde objevují důležité postoje a myšlenky. Tyto plynou nejen z úst hlavní hrdinky, ale i jejích blízkých. Tolik moje úvodní slovo, k němuž není co dodat.

Oficiální anotace (zdroj: databazeknih.cz):
Skutečný, působivě ztvárněný příběh o vítězství nad zákeřnou nemocí V románu Životem nekráčím sama se autorka Darina Hamarová inspirovala skutečným příběhem, vlastním životním osudem, který poznamenala nemoc. Zákeřná nemoc, která nemilosrdně zasahuje do mnohých rodin. Nemoc, která přináší bolest a těžké chvíle nejen trpícímu, ale i jeho nejbližším. Příběh Danici, hlavní postavy knihy, je plný složitých životních situací. Autorka se, pro ni typickým sugestivním způsobem, noří do pocitů ženy, jejíž osud je už deset let spjatý s bojem o život. Je jen na ní, jak tuto asi nejtěžší životní zkoušku zvládne. Postaví se jí čelem s nebývalou silou a humorem. Nepodléhá sebelítosti a ještě navíc dokáže pomáhat ostatním kolem sebe. PROHRÁVAT MŮŽETE, ALE PROHRÁT NE! - Tak zní heslo hlavní hrdinky, potažmo autorky tohoto románu.“ 

Dlouho jsem přemýšlela o tom, zda je tato e-kniha též od české autorky, trošku jsem se zmýlila, Darina Hamarová je slovenská autorka a tento příběh, třetí z jejího pera mě zaujal, jak svým názvem, tak i obrázkem na přebalu. 

Kniha vyšla v roce 2016 v nakladatelství Práh, jako e-knihu ji objevíte na stránkách Palmknihy.cz.

Již při výběru tohoto kousku mě zaujala krásně barevná obálka knihy, jen je škoda, že čtečka je černobílá a s tím i ten kouzelný obrázek. Můžeme zde vidět ženu, jež stojí otočená zády k pozorovateli, proč tomu tak je, o tom se dočtete v tomto velmi silném a emocemi naplněném příběhu. Kolem ženy poletují motýlci a žena stojí před světýlkem v pomyslném tunelu. Celý tento obrázek je metaforou celého příběhu, jenž je skutečný a ze života. Jak toto mohu tvrdit? Uplně jednoduše, sama jsem to zažila, ne z pozice nemocného, ale z pohledu podporujícího člena rodiny. O to více na mě příběh působil a viděla jsem všechno to, co již mám ve svém životě za sebou.

Celý příběh je krátký, má pouhých 141 stran, jež vám budou před očima ubíhat, že ani nebudete vědět jak. Příběh je velmi silný a čtivý, přečtete jej během pár chvil a na památku vám v mysli zůstane spousta životních mouder. Děj celé knihy je velice autentický. Až budete knihu číst, třeba stejně jako v mém případě vyvolá spoustu vzpomínek, některé vehnaly do tváře úsměv, jiné pláč, ale takový je život. Život nemocného a jeho nejbližšího okolí. Některým lidem osud věnuje život bez jediné chybičky na kráse, na jiných se zase podepíše tím, že jim daruje do jejich životní cesty spousty překážek, které musejí horko těžko zdolávat. Přesně takový je příběh hlavní hrdinky tohoto příběhu, ale i spousty dalších lidí, kteří žijí mezi námi.

Mohu vám garantovat, že budete mít v průběhu čtení velký problém knihu odložit, protože příběh je strhující. Objevuje se v něm spousta zvratů, jež poznamenávají život nejen Danici, ale i jejích blízkých. Stereotypu se v tomto příběhu určitě nedočkáte, spíše očekávejte chvíle, kdy vám bude běhat mráz po zádech a prožijete chvíle strachu o ženu, jež v tomto díle hraje prim. Zjistíte, jak je důležité si vážit svého zdraví, potažmo i celého svého života. Jak je skvělé mít kolem sebe lidi, kterým můžete důvěřovat a očekávat jejich oporu v nejtěžších chvílích. Ale také to, že život není jen o přijímání, ale také o dávání druhým. Autorka vás donutí se zamyslet nejen nad sebou, ale i nad celou společností. Na takovém malém množství stránek se objevuje spousta lidských chyb, křivd, ale i spousta ochoty pomoci druhým. Je to přesný obraz života, jenž žijeme dnes a denně.

Vypravěč v tomto díle je ryze subjektivní. Celý příběh je vyprávěn z pohledu Danici za použití ich-formy. Často se však objevují i dialogy. Některé pasáže jsou krátké, jiné delší, ale to příběhu nijak neubírá. Kompozičně je dílo vystavěno na retrospektivě (vzpomínkách) a chronologii, vše postupuje časově tak, jak se to odehrávalo.

Tato e-kniha se mi velice líbila a doporučila bych ji všem čtenářům, kteří chtějí vědět.  Je to skvělá autentická knížka a ve chvíli, kdy se do jejího příběhu začtete, třeba objevíte sami sebe. Naše rodina by klidně mohla napsat podobný příběh, prošli jsme si jím také a víme, že pro nemocné je vždy dobré vědět, že životem nekráčí sami a že tu pro ně stále někdo je. Někdo, kdo je podrží a pomůže jim v nejtěžších životních chvílích. Přesně na tomto moudru celá tato kniha stojí. Měli bychom si všichni uvědomit, že ŽIVOTEM NEKRÁČÍME SAMI. Subjektivně tuto e-knihu hodnotím nádhernými 100 %, i když by si zasloužila mnohem více. Chtěla bych poděkovat autorce za to, že sepsala takovýto skvostný román o tom, že nad nemocí lze vyhrát a také za to, že čtenářům poskytuje i trošku jiný úhel pohledu na zákeřnou nemoc, jíž rakovina bezesporu je.

Za poskytnutí recenzní e-knihy patří velké díky serveru Palmknihy.cz. Pokud vás recenze zaujala a chcete si přečíst tento poutavý životní příběh, e-knihu pořídite zde.

Bibliografické údaje (zdroj:databazeknih.cz):
Originální název:     Životom nekráčam sama
Žánr:                        Literatura světová, Romány
Rok vydání:             2016
Počet stran:            164
Nakladatelství:        Práh
Vazba knihy:           brožovaná
ISBN:                      978-80-7252-622-1

2 komentáře :

  1. O knížce jsem vůbec nevěděla, už ji mám na seznamu. Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šárko, děkuji za Tvůj komentář. Knížka určitě stojí za přečtení. Dala jsem jí přečíst i mamce a byla unešená. Věřím, že z ní zklamaná nebudeš.

      Vymazat