Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

sobota

Nic už neprozradíš...

24/30

Černý anděl

Kjell Ola Dahl

Černý anděl
Kliknutím zobrazíte detail obrázku.
Obálka knihy
Chcete prožít chvilky napětí ve společnosti známých norských vyšetřovatelů? Tentokrát před nimi stojí opravdu zajímavý případ, nebo spíše případy? Uvidíte sami. Pokud jste milovníky severských detektivek, tato kniha je určena právě vám.

Titul Černý anděl vyšel v originále (Svart engel) již v roce 2007, u nás jej vydává nakladatelství MOBA až v roce 2016. Jedná se o 3. díl ze série o komisaři Gunnarstrandovi. Tomuto dílu předchází tituly Smrtící investice a Smrt za letní noci. To, že je kniha Černý anděl až třetím dílem série není pro čtenáře žádnou překážkou. Jednotlivé tituly se dají přeskakovat a nemusíte tudíž sérii číst postupně.

Oficiální anotace (zdroj: databazeknih.cz):
„Detektiv šéfinspektor Gunnarstranda vede vyšetřování případu policisty Ivara Killiho, který byl v civilu zastřelen. Při zběžné obhlídce jeho bytu najde fotoaparát a v něm kontroverzní snímky velmi mladé dívky. Odnese ho na policejní ředitelství a uloží do zásuvky, ze které ale zakrátko materiál zmizí, stejně jako počítač z Killiho bytu... Policejní vyšetřovatel Frølich zatím pracuje na oddělení, které se zabývá pohřešovanými osobami, a aktuálně vyšetřuje případ zmizelého advokáta s pohnutým rodinným osudem. Gunnarstranda postupně nachází souvislosti mezi oběma zdánlivě nesouvisejícími případy.“

O této knize jsem nijak extra dlouho nepřemýšlela, zaujala mě hned na první pohled svou obálkou. Na ní můžeme vidět anděla na černém pozadí. Je zde zřejmá paralela s názvem. Propojení s příběhem se objevuje až na samém konci knihy. Až zde po rozuzlení pochopíte, jak to vlastně s tím černým andělem je. Kdo se jím stal a proč.

Celý příběh je psán poutavou a čtivou formou. Ač má kniha 368 stran, budete ji mít přečtenou během chvilky. Je to naprosto strhující čtení, v němž se stále něco děje. Příběh má spád. Řešeny jsou dva případy, které se až neskutečným způsobem propojují. Jak, proč a čím? To se dočtete právě v této knize. Děj se nijak nezadrhává a každé slovo do příběhu zapadá. Nenajdete zde jedinou chybičku na kráse.

Ač si třeba budete dlouho klást otázku, proč se stala daná událost, co jí předcházelo a v co vyústí, věřte, že autor vám v pravý čas otevře oči a posune vás ve vašich úvahách zase o krok dále. Musíte se však obrnit trpělivostí. Nikdy se vám nestane, že vraha odhalíte dříve, než byste měli. Autor vás bude mást a vláčet v temnotách a bude vám po malých dávkách házet světélka s indiciemi, pomocí nichž společně s komisařem Gunarstrandou a jeho kolegy budete postupně odhalovat důvody a motivy. Musím poznamenat, že tato kniha je napsána opravdu mistrovsky a o žádné nudě a stereotypech se nedá hovořit.

Vypravěč je objektivní. Příběh je psán v er-formě s velkým množstvím dialogů. Dialogy oživují celý příběh. Občas se v nich můžeme setkat s vulgaritou, ale není to nijak časté. Kompozičně je dílo krapet složitější, protože se zde prolínají tři kompoziční postupy, a to chronologický, retrospektivní a paralelní. Paralely můžeme sledovat v rámci jednotlivých kapitol, kde jsou jednotlivé části oddělovány od jiných pomocí značky. Každá část sleduje postup jiného člověka a často se chronologicky prolínají.

Tato kniha se mi hodně líbila a doporučila bych ji všem milovníkům severské krimi, ale třeba i těm, kteří se teprve odvažují tyto neprobádané vody objevit. V knize se nevyskytuje téměř žádná krev a jde jen o super příběh s hledáním pachatele. Dá se skvěle číst před spaním a nemusíte se obávat žádných nočních mur. Subjektivně knihu hodnotím krásnými 100 %. Záslouží si to za svou brilantnost a čistý detektivní příběh.

Za poskytnutí recenzní e-knihy patří velké díky nakladatelství MOBA. Pokud vás tato recenze zaujala a uvažujete o pořízení této knihy, můžete tak učinit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Série:                        Komisař Gunnarstranda (3.)
Originální název:     Svart engel
Žánr:                        Literatura světová, Detektivky
Rok vydání:             2016, 1. vydání originálu: 2007 ...více
Počet stran:              368
Nakladatelství:        MOBA (Moravská bastei)
Překlad:                   Alice Týnská
Vazba knihy:           vázaná
ISBN:                      978-80-243-6966-2

2 komentáře :

  1. Poslední dobou se mi knihy ze severského prostředí začínají velice líbit, i tato vypdá velice zajímavě :)
    bilbovy-knihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za Tvůj komentář. Severské krimi mě poslední dobou také neskutečně chytlo a jsem spokojená, tato se mi opravdu moc líbila a věřím, že se bude líbit i Tobě :).

      Vymazat