Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

neděle

Radosti života - František Gellner (minirecenze)

31/40

Radosti života

František Gellner

Obálka
Milujete básničky, v nichž se odráží život básníka, jeho radosti, ale i strasti? Pokud ano, tato sbírka básní je určena právě vám a mohu vám ji vřele doporučit.

Gellner byl při tvorbě svých básní vždycky skeptikem a i zde se jeho skepse projevuje. Jeho básně v této sbírce hodně vypovídají o jeho způsobu života. Lyrický subjekt v jeho básník vždy promlouvá jako nepřizpůsobivý „zlobivý mladík“. Tu se opije, tu se nakazí nějakou nemocí a mohla bych klidně jmenovat dále, ale nebudu. Přenechám to na vaší interpretaci. Věřím, že tam najdete ještě mnohem více zajímavých motivů a třeba se i zamyslíte.

Stylizace lyrického subjektu na čtenáře působí velice autenticky, pokoru bychom v tomto díle hledali velice dlouho a nenašli bychom ji. V básních se vyskytuje spousta ironie. Může být zbraní bojovníka, rytíře z kaváren a hospod, ale určitě bychom našli i spoustu dalších možností, v čem by mohla být a je uzavřena.

Všechny básně nesou téměř písňový tón, jsou pravidelné a melodické. Autor se prostřednictvím veršů snaží vypsat z problémů společnosti jeho doby a hodně toho o ní vypoví. Kniha je tedy velice atraktivní i pro soudobého čtenáře.

Musím říci, že mě tato sbírka nadchla. Četla se mi velice dobře a interpretaci jsem si užívala. Sice se vyskytují metafory a další básnické figury, ale ty vždy dají čtenáři zajímavý finální obrázek. Kniha je malinká a útloučká, čte se velice rychle. Mohu ji vřele doporučit. Za sebe hodnotím krásnými 100 %.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Žánr:                   Poezie
Rok vydání:        2008, 1. vydání originálu: 1903
Počet stran:         60
Nakladatelství:    Tribun EU
Vazba knihy:       brožovaná
ISBN:                 
978-80-7399-386-3

0 komentářů :

Okomentovat