Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

úterý

František Halas - Sepie

25/30

Sepie

František Halas

SepieJste milovníky poezie a rádi při její četbě relaxujete? Mohu vám vřele doporučit právě tuto sbírku. Užijete si vybroušeného českého jazyka uspořádaného mnohdy do vázaného verše, ale občas se objeví i verš volný.

Tato básnická sbírka se pyšní tím, že je autorovou prvotinou. Převážně zde můžeme najít nejrůznější reflexe. Ve sbírce můžeme objevit prvky skepse, životní pasivity a hořkosti. Často se zde objevuje slovo smrt.

Jistě se ptáte, na které básně se v této sbírce Františka Halase můžete těšit. Na 65 stranách najdete 33 básní a jako bonus je přidáno tzv. LYRICKÉ SMETÍ. Úvodní básní se stala Sepie, jež dala jméno celé sbírce. Za ní následují básně Listopad, Moudrost, Arara, Jaro, Nechci jaro, ale i spousta dalších. Dovolila jsem si vyjmenovat jen zlomek z nich, a to právě ty, jež se mi líbily.

V jednotlivých básních můžeme najít paralely s obyčejným lidským životem, ale také útrapy světové války. Objevují se metafory označující válku a krev, jež v ní byla prolita. Autor sbírky válku zavrhuje a z jednotlivých básní čiší odpor vůči této historické epoše, jež zasáhla životy obyčejných lidí. Zaznamenat můžeme obraznost poetismu, ale i básnickou hravost. Kromě již zmíněných metafor jsou zde použity také oxymorony, paradoxy a kontrasty.

Na sbírce mě nejvíce zaujala její útlost a zároveň i grafická úprava básní.Obálka je zajímavá, dalo by se o ní říci, že je téměř celá narýsovaná, nebo aspoň tak na mě působí. Vyobrazena je Sépie, na níž pohlížíme shora. Celý výjev je vykreslen v černé barvě.

Kniha se mi moc líbila a oblíbila jsem si ji. Myslím si, že se k ní v budoucnu ráda vrátím. Hodnotím ji 100 %, jež si toto dílo plně zaslouží.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Žánr:                   Poezie
Rok vydání:        1948, 1. vydání originálu: 1927
Počet stran          65
Nakladatelství:    František Borový
Autor obálky:      Jan Smetana
Náklad:                3 300 ks

0 komentářů :

Okomentovat