Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

úterý

Karel Toman - Měsíce (minirecenze)

                  26/30

                  Měsíce

Karel Toman

Vzpomínáte si na to, jak jste se učili měsíce, když jste byli malí? Já si na to vzpomínám dost dobře a ráda bych vám představila kraťoučkou sbírku básní od Karla Tomana, jež ve mně tyto vzpomínky opět probudila. Možná tomu bude stejně i u vás, pokud se do četby pustíte.

V knížce je pouhých 12 básní. Každá je věnovaná jednomu z měsíců v roce. Jednotlivé měsíce jsou představovány některými situacemi, jež daný měsíc vystihují. Můžeme si povšimnout oslavy domova, společenství lidí, tradic a života. Často zde můžeme objevit metafory, jež velice snadno odhalíme a dají se i jednoduše interpretovat, protože je známe z běžného života.

Básně vás zaujmou svou délkou. Každá má 3 strofy, jež obsahují 4 verše. Autor si pohrává s volným veršem, ale i přesto se dílo čte velice dobře. Toto byla moje nejrychleji přečtená publikace. Celé dílo se nachází na krásných 30 stranách a čtení vám tudíž nezabere příliš mnoho času. Věřím tomu, že by se vám tato sbírka mohla líbit a třeba si u ní také zavzpomínáte tak, jako tomu bylo v mém případě.

Básnickou sbírku hodnotím velice pozitivně. Zaujala mě tím, jak si autor pohrál se slovy, jež do ní zvolil.Vše se čte téměř samo. Tomuto skvostnému dílu dávám krásných 100 %.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Žánr:                Poezie
Rok vydání:     1918, 1. vydání originálu: 1918
Vazba knihy:    vázaná

0 komentářů :

Okomentovat