Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

neděle

Běsnící světlo - Estelle Laureová

41/50

Běsnící světlo

Estelle Laureová

Obálka knihy
Naprosto luxusní počtení plné lásky všeho druhu, ale také nenávisti, pobouřených pocitů, pocuchaných nervů. Přesně toto a ještě mnohem více najdete v knize, kterou bych vám chtěla představit prostřednictvím této recenze.

Kniha vyšla v originále (This Raging Light) v roce 2015. U nás ji vydává v roce 2016 nakladatelství LEDA.

Oficiální anotace (zdroj: databazeknih.cz):
DO KRAJNOSTI VYČERPANÁ.
Lucille dovedou potrápit hluboké duševní zmatky, až neví kudy kam. Její rodiče selhali a ona se ze dne na den ocitla bez pomoci sama s malou sestrou. Musí čelit zraňujícím aspektům lidské existence, zvlášť když si dala slovo, že malou Wren udrží ve své péči. Není to nejlepší doba pro osudovou lásku a ještě k tomu má Digby svoji dívku, Lucille ale ví s naprostou jistotou, že jestli nic nepodnikne, ztratí kus svojí duše a bude navždycky litovat.
NACHÁZÍ SVOJE SILNÉ STRÁNKY
V bitvě o znovunabytí vnitřní vyrovnanosti selhává znovu a znovu. Je absolutně vyčerpaná a víc už nemůže unést… pak si ale uvědomí, že kupodivu právě komplikovaná láska plná rozporů jí pomáhá, aby ve svém nitru odkryla nové dimenze a objevila svoje silné stránky.“

Celá kniha je napsána velice poutavě jako deník života dvou dívek. Příběh je psán z pohledu Lucille, která si situaci jejich rodiny plně uvědomuje a snaží se jí řešit. Musí podržet svou mladší sestru a postarat se o ní. Nejhorší pro člověka je, když mu leží na ramenou těžké břemeno a není nikoho, o koho by se v těchto těžkých chvílích mohl opřít. Přesně tak je tomu i v případě Lucille.

Obálka knihy na vás bude působit velice romantickým dojmem. Tento dojem však trošku potlačuje chladná modrá barva.

„Když ve čtvrtek večer dorazím domů z práce, Eden na mě čeká venku na verandě. Zavrtím se na sedadle Digbyho dodávky a zachumlám se do bundy. Říkala jsem Eden, ať to nedělá. Mohli by si jí všimnout sousedi. Kouří, ale když zabočíme na naši příjezdovou cestu, ani se nezvedne, jenom si znovu potáhne s cigarety.“ (str. 79)

Je velice zajímavé sledovat osudy a psychologické rozpoložení hlavní hrdinky, která je ještě ve věku dospívání (17 let) a je nucena dospět již v tomto věku. Tato kniha člověka přesvědčí nenásilnou formou o tom, že když se chce, všechno jde. Stačí si jen připustit, že na řadu případů člověk sám nestačí. Tímto vším si prochází i mladičká Lucille. Zároveň se snaží včas si uvědomit, že je nutno lidem umět odpustit, ať jsou, jací jsou.

Celá kniha je vyprávěna v ich-formě a v hovorové (někdy až obecné) češtině, čímž autorka hodně působí na vnímání a pocity čtenáře. Ten má pak pocit, že celý příběh prožívá s hlavní hrdinkou a cítí se být součástí celého příběhu. Kniha je tak vhodná nejen pro dívky, ale i pro ženy, které mají rádi životní příběhy s chvílemi hořkou a chvilkami sladkou náplní. Občas se vám bude chtít plakat a litovat osudu hlavní hrdinky, chvilkami ji budete obdivovat za to, jak se dokáže postavit na podlomené nohy a chvílemi s ní budete prožívat lásku (ať už k chlapci, nebo k sestře, nebo k nejlepší kamarádce). Ale jsou i okamžiky, kdy vám potečou slzy smutku.

„Když se proberu, je kolem mě tma jako v pytli. Hořím. To je to první, co ucítím. Všechno mě pálí, i když ani ne tak kůže, jako spíš vnitřek těla, od hlavy až k patě. Je to bolest vycházející z místa, který nedokážu pojmenovat, a bolí to tolik, že se od svýho těla odděluju. ¨dala bych cokoli, abych tomu unikla.“ (str. 229)

Kniha obsahuje spoustu zvratů, které vás nenechají ani chvilku se nudit. Je to tedy příběh plný nejrůznějších akcí. Zároveň musím podotknout, že se vám dozajista kniha bude výborně číst a budou vám stránky utíkat před očima, protože font písma, který je použit, tak krásně vede oči, že si ani neuvědomíte a máte přečtenu půlku knihy. Když k tomu přičtete čtivý a poutavý příběh, tak je to záruka toho nejlepšího počtení.

Tuto knihu bych vřele doporučila všem romantickým duším, kterým nevadí troška napětí, smutku a dobrodružství. Je léto a dalo by se říci, že tento titul vám poskytne skvělé vyplnění prázdnin a dovolených. Kniha za sebe nejen po typografické stránce, ale i po stránce jazykové a gramatické hodnotím velice kladně. Subjektivní hodnocení tedy činí nádherných 100 %, kdyby šlo dát více, ráda bych přidala, protože si to tento nevšední titul zaslouží.

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky nakladatelství LEDA. Pokud vás recenze zaujala a knihu byste si rádi přečetli, můžete si ji pořídit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Originální název:     This Raging Light
Žánr:                        Romány, Dívčí romány
Rok vydání:             2016, 1. vydání originálu: 2015
Počet stran:              280
Nakladatelství:        Leda
Překlad:                   Eva Maršíková
Vazba knihy:           vázaná
ISBN:                      978-80-7335-430-5  

2 komentáře :

  1. Obvykle takéto knihy nečítam, no táto konkrétna ma zaujala. Už som o nej čo-to počula a z recenzií to vyzerá, že ide o pomerne originálny a zaujímavý titul. Navyše sa mi veľmi páči obálka :D Vďaka za tvoj názor a vydarenú recenziu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, zpočátku, když jsem viděla anotaci knihy, také jsem si říkala, že jsem asi sáhla vedle, ale nakonec z toho vylezlo úžasné počteníčko. Mohu vřele doporučit.

      Vymazat