Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

neděle

Marie Baťová: První dáma Zlína - Pavel Hajný

43/50

Marie Baťová: První dáma Zlína

Pavel Hajný

Rádi si přečtete něco o životě známých osobností, nebo případně memoáry osob, jež svým počínáním zasáhly do dějin naší vlasti? Pokud ano, tato kniha vás jistě potěší a mile překvapí. Věřím, že s její pomocí poznáte dobu, v níž tato pro Zlín významná žena žila.

Kniha, již bych vám prostřednictvím této recenze ráda představila, je koncipována jako beletrie vyprávějící životní příběh, avšak množstvím dat a vysvětlení některých událostí se kniha spíše řadí do žánru populárně naučné četby.

Tento titul vyšel poprvé již v roce 2010, avšak v roce 2016 tuto knihu znovu vydává nakladatelství OMEGA.

Oficiální anotace knihy (zdroj: databazeknih.cz):
Tomáš Baťa byl nesporně nejvýznamnějším československým podnikatelem, jemuž se povedlo oslovit svým zbožím – ale i svými lidmi – úspěšně celý svět. Víme ale něco o jeho ženě Marii Baťové? O sedmnáct let mladší Marie, vídeňská Češka z rodiny c. a k. dvorního bibliotekáře s nejlepšími školami by si – přesazena do napůl ještě valašské vesnice, napůl už industriálního Zlína – měla spíš zoufat. Namísto toho se tam stala úžasnou osobností vyvažující racionalitu svého muže a zvládající diplomaticky i ty nejožehavější problémy.

Nebylo jí ještě čtyřicet, když Tomáš havaroval s letadlem a ona zůstala sama. A brzy čelila další výzvě – musela se na začátku války vrátit do protektorátu, aby jí nacisté nezabavili celý majetek. Přestože se de facto stala rukojmím nacistů, dokázala pomáhat rodinám popravených a zatčených odbojářů.

Byla to dáma, která dokonce pomáhala financovat Slovenské národní povstání. – Že jste o tom v životě neslyšeli? – Není divu, předchozí režim měl na jméno Baťa spadeno. Tím spíše, že i všude jinde na světě zůstalo symbolem úspěchu. I na tom měla svůj podíl.“

Kniha mě v nabídce nakladatelství zaujala hned na první pohled díky své obálce, na níž je vyobrazena velice pohledná a mladičká Marie Baťová. Její životní pouť mě velice zajímala, a tak jsem se rozhodla, že si o ní přečtu. Knižní blok má pouhých 207 stran poutavého čtení v praktickém formátu A5.
Před čtením jsem si myslela, že se bude jednat o suchý popisek jejího života. Autor pro čtenáře však připravil překvapující počtení. Když jsem knihu otevřela a začetla se, měla jsem pocit, jako by Marie seděla vedle mě a svůj příběh mi vyprávěla. Tohoto dojmu jsem nabyla i přesto, že bylo využito objektivního vyprávěcího postupu, a to er-formy. V příběhu se vyskytuje velké množství dialogů mezi jednotlivými postavami. Můžeme tedy monitorovat i jednotlivé vztahy mezi nimi.

Co vše se tedy čtenář může v knize dočíst? Příběh, jenž se před námi odvíjí, vypráví nejen o životě samotné Marie (sleduje jej od narození, až po její smrt), ale i o její rodině a sociální situaci v místech, v nichž za celý život žila. Můžeme sledovat vývoj politické, ale i životní situace v období Rakouska-Uherska a jeho pádu na konci první světové války. Dále se pak dá krásně nahlédnout i pod pokličku vztahu s jejím manželem Tomášem Baťou. Milovnice bot pak nejvíce nadchne malá exkurze do výroby obuvnické firmy pojmenované po zakladateli BAŤA.

Čtení této publikace jsem si moc užívala. Bylo působivé, ale i hodně naučné a mnoho jsem si toho uvědomila. Musím se přiznat, že jsem si Marii moc oblíbila a obdivovala to, že zvládla prožít svůj mnohdy těžký život žít s úsměvem na tváři. Při četbě jsem došla k pochopení, důležitým poznáním a osvojila jsem si zajímavé informace o podnikání u nás. Tato publikace tedy v mém případě splnila svůj účel. Knihu bych tímto vřele doporučila všem milovníkům historie, memoárů, ale také těm, kteří milují boty a chtějí se dozvědět něco z historie jejich výroby na našem území. Jedná se o velkou knihu, která dozajista stojí za přečtení a já jí hodnotím krásnými 100 %, a to nejen díky čtivé textu, ale také díky obrazovým přílohám, jichž je v knize hned 20 stran a stojí za prohlídnutí.

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky nakladatelství OMEGA. Pokud vás tato recenze zaujala a knihu byste si rádi přečetli, můžete si ji pořídit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Žánr:                   Literatura naučná, Biografie a memoáry
Rok vydání:        2016, 1. vydání originálu: 2010
Počet stran:         216
Nakladatelství:    Omega
Vazba knihy:       vázaná
ISBN:                  978-80-7390-408-1

0 komentářů :

Okomentovat