Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

neděle

Tajemné vraždy

1)/10
Jeptiška pro markaběte
Naďa Horáková

Jeptiška pro markraběteChcete si přečíst knihu, která vás zavede do období středověku? Máte rádi detektivní zápletky zasazené do historického kontextu? Pokud ano, tuto knihu vám mohu vřele doporučit.

Oficiální anotace z databazeknih.cz:
Po smrti markraběnky Markéty Opavské hledá moravský markrabě Jan Jindřich novou ženu, již třetí. Přestože bylo jeho druhé manželství, domluvené králem Karlem IV., šťastné, rozhodne se tentokrát vyslyšet hlas svého srdce a zvolí si za ženu Alžbětu Těšínskou. Má to však jeden háček, krásná dívka už v mládí vstoupila do kláštera a složila věčný slib čistoty. Dokáže jejich láska překonat problémy, které musí zákonitě nastat? To však není jediný skandál, který Brnem hýbe. Do Brna se přistěhuje bohatá vdova Serafína, chce se ujmout dědictví po svém manželovi a neváhá se o ně soudit. Její mi­nulost je záhadná stejně jako soužití s jejím italským ochráncem Lukou.

Kniha patří do série Mocní a ubozí markrabství moravského a jedná se o její 4. díl. Pokud vás toto tvrzení zaskočil, nemusíte se bát, jedná se o volné díly - nenavazují na sebe. Každá kniha je samostatným celkem zapadajícím do velkého celku.

Příběh mi zpočátku dal celkem zabrat. Úvodní kapitoly byly věnovány představení postav a poměrů mezi nimi. Někde až od 6. kapitoly se začíná odehrávat velice zajímavý a dosti strhující děj. Autorka se při tvorbě této knihy snažila o nastínění situace, která zde vládla v období, kdy se příběh odehrává a v prvních kapitolách, které na mě působily ryze historicky. Poté autorka začíná čtenáře dostávat do fikčního světa.

Postavy na mě působily velice věrohodně, každou z nich jsem si dokázala živě představit, protože jejich charaktery byly výborně vykresleny. Stejně tak mohu hovořit o místě, v orientaci může čtenáři pomoci mapka, kterou najdeme na deskách knihy jak vepředu, tak i vzadu. Mohu však říci stejně jako tomu bylo u postav, že i místa jsou velice dobře popsána a čtenář si připadá, jak kdyby byl součástí děje.

Musím se zmínit i o krásném přebalu knihy. Přiznám se, že ta u mě při výběru zapůsobila nejvíce. Pan Marcel Burcák zde vypodobnil několik postav. Obálka je laděna do příjemných klidných barev. Věřím tomu, že i na vás zapůsobí pozitivně a knihu si rádi přečtete.

S jazykovou rovinou jsem měla trošku problémy, pokud se zaměřím na pravopis, tak ten byl vcelku dobrý, par chybek se našlo, ale v porovnání s překlepy, kterých v knize bylo požehnaně a některé dokonce měnily i smysl slova, popř. celé věty.

Zaměřím-li se na stylistiku, musím říci, že autorka umí krasně pracovat s délkou vět. Krátké věty úžasně stupňují napětí a zrychlují děj - v případě vyšetřování případů apod. a dlouhé věty naopak trošku děj zpomalují. Toto mi přišlo velice zajímavé a kniha se mi opravdu dobře četla. Četba byla rychlá a kniha byla bohatá na napínavé situace.

Co mě trošku zaskočilo, bylo to, že čtenář sleduje kroky vraha/ů a od samého počátku ví, kdo, co a proč udělal. Na druhou stranu si říkám, proč ne, je to něco nového, s čím jsem se ještě, pokud si dobře pamatuji, v žádné knize nesetkala. Novým čtenářským zážitkům se nebráním a ráda se s nimi potýkám.

Knihu si dle mého názoru může přečíst každý čtenář, který má rád detektivní zápletky z trošku jiného úhlu pohledu. Děj knihy je snadno vstřebatelný a velice čtivý.

Moje subjektivní hodnocení tentokrát bude trošku nižší z výše uvedených důvodů. Hodnota: 95 %. Kniha se mi líbila, ale pokud srovnám toto dílo s díly pana Vondrušky a pana Bauera, tak ti u mě stále vedou a paní Horáková se zařadí na pomyslnou 3. příčku mého žebříčku. Upozorňuji na to, že i přes moje vcelku nízké hodnocení kniha určitě stojí za přečtení.

Pokud vás recenze zaujala a knihu si budete chtít přečíst, můžete si ji pořídit zde.
Velké díky za poskytnutí recenzního výtisku patří nakladatelství MOBA.

Bibliografické údaje:
Série:                     Mocní a ubozí Markrabství moravského (4.)
Žánr:                      Literatura česká - Romány historické
Rok vydání:           2015
Počet stran:            262
Nakladatelství:       MOBA (Moravská bastei)
Autor obálky:         Marcel Bursák
Vazba knihy:          vázaná
ISBN:                      978-80-243-6163-5

6 komentářů :

  1. Tak jsem rada, ze jsem si mohla přečíst tvoji recenzi :-) je to jak pises - začátek ryze historický a az poté se rozběhne děj. I když se nejedná o detektivku v tom správně slova smyslů, tak jsem byla napnuta a knížka se mi moc libila. Jen to poradí autorů u me je - Vondruska, Horáková, dlouho nic a az pak Bauer a Koubkova.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, děkuji za pěkný komentář. Jak jsem o tom tak zpětně přemýšlím, tak asi i zvednu hodnocení 85 % je hodně málo a ta kniha si zaslouží více :)

      Vymazat
    2. Uz za tu historickou autentičnost a práci se skuteční prameny. Vždyť víme, jak je to někdy náročné ;-) :-)

      Vymazat
    3. O tom mi můžeš chvilinku vyprávět. Však to teď praktikuji také :). Takže to zvednu na 95, protože těch přepisů je tam opravdu hodně. A musím to ohodnotit ze všech úhlů pohledu, nejen z toho historického.

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, i když ten začátek je nějaký chaotický, nebo jsem já unavená a hlava mi to nebere. :) Četla jsem předchozí tři díly, tuhle jsem ještě nekoupila, ale chystám se na ni. Nejlepší mi přišel první díl - Brněnské nevěstky. A jelikož to čtu tak jak to vychází, tak mi dost vadí, že podle letopočtů to vychází na přeskáčku. Ale jinak se mi takhle série také čte dobře. I když úplně nej je od Horákové detektivka Hrob třinácté panny. Aspoň tedy pro mě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za Tvůj komentář a doporučení, sérii si určitě dočtu, toto byl první díl, který jsem četla, ale i tak se mi moc líbil :)

      Vymazat