Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

pátek

Renesanční tvorba

5)/10
Kratochvilné rozprávky renesanční
Uspořádal: Antonín Grund
Kratochvilné rozprávky renesančníChcete si přečíst něco, co vám představí uvažování a problémy běžného života lidí, kteří žili v období renesance? Chcete se pobavit, popřemýšlet a užít si skvělé čtení, které vás obohatí nejen o skvělý literární zážitek, ale také o velké množství možností interpretací a zároveň se můžete díky poznatkům různých vlastností, které jsou v knize nastíněny, trošku změnit? Pokud ano, určitě se můžete pustit do této knihy.

Kniha má 8 oddílů, které dohromady obsahují přesně 100 textů. Tyto texty na sebe nijak nenavazují. Můžeme mezi nimi najít humoresku, bajky, mýty, pohádky, ale i spousty dalších. Když se zamyslím nad tím, co bylo téměř ve všech textech hlavním motivem, zjišťuji, že se autoři zaměřovali především na negativní lidské vlastnosti. Zároveň si můžeme povšimnout i provázanosti s dobou, ve které díla vznikala. Zřejmé jsou zde potíže, které nastaly husitskými válkami, ale též i postojem šlechty vůči poddaným v dobách dalších.

Zaměřím-li se na jazykové prostředky, které jsou v textech použity, musím říci, že mě některé velice zaskočily a překvapily. Občas se zde objevují hanlivé, někdy až vulgární výrazy. Zároveň se zde setkáte s přechodníky. Pokud se zaměříme na syntaktickou stránku, můžeme si povšimnout zajímavé skladby vět, která trošku snižuje čtivost textu, ale aspoň se přesvědčíte o dobovosti textu.

Jak je to s postavami? Hodně často zde vystupují muži a ženy, které prožívají krizi v rámci mezilidských vztahů. Kvůli tomu, že kniha obsahuje i bajky, tak jsou zde hlavními hrdiny i zvířátka, která získávají lidské vlastnosti (vesměs negativní). V jednotlivých příbězích můžeme postřehnout například důvtip, nenávist, agresivitu, chamtivost, uzurpátorství a spousty dalších.

Na konci knihy je dodán doslov a přílohy. Přílohy jsou fotografické a můžeme zde najít například fotografie ilustrací původních pramenů, popř. jejich přebaly. V doslovu je uvedeno vše o jednotlivých částech, doložení autorství, ale hlavní slovo zde získává hlavně osvětlení doby, za níž byla tato díla vydávána původně, ale také doby renesanční. Můžete se zde dočíst o hlavních znacích tohoto slohu, který ovlivnil nejen literaturu, ale třeba i architekturu a další odvětví umění. Zároveň se zde dočteme o jednotlivých kapitolách, o jejich autorech a okolnostech vzniku. Když toto dočtete, zjistíte, že jste právě přečetli unikát :).

Kniha se mi celkem líbila, i když tedy musím poznamenat, že se mi ke konci četla celkem špatně. Tuto knihu bych doporučila všem, kteří mají rádi historické prameny a nevadí jim složitější stylistika.

Bibliografické údaje:

Žánr:                 Literatura světová - Povídky

Rok vydání: 1952

Počet stran: 206

Nakladatelství: Československý spisovatel
Vazba knihy: vázaná s přebalem
Náklad:              5 600 ks

0 komentářů :

Okomentovat