Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

pátek

Tajuplná země ukrytá za dveřmi skříně

Letopisy Narnie - Lev, čarodějnice a skříň
Clive Staples Lewis 
Lev, čarodějnice a skříňPřejete si vydat se za hranice reálného světa? Milujete sníh a zimu? Nevadí vám kouzla? Pokud jste si na výše položené otázky odpověděli ANO, tak si tuto knihu určitě přečtěte, pokud jste tak již neučinili dříve. Jistě stojí za pozornost.

Kniha Lev, čarodějnice a skříň je oficiálně druhým dílem série  Letopisů Narnie. Knihu u nás vydalo v roce 2005 nakladatelství Fragment. V originálu však kniha vyšla již v roce 1950. 

Abych pravdu řekla, tato kniha a žánr fantasy vůbec šly dlouho dobu mimo mě. Teď toho lituji, protože si myslím, že jsem v dětství o hodně přišla. Kniha je napsaná velice působivě a občas mi až zůstával rozum stát nad tím, co autor v příběhu dokázal vykouzlit za situace.

Příběhem vás provází čtveřice sourozenců. Každý se vyznačuje určitým charakterovým rysem: Lucinka - chytrost a odvážnost, Petr - udatný válečník, Edmund - nejprve zbabělý, na konci určitě velice odvážný a spravedlivý, poslední Zuzka vynikala svou krásou.

Když se zaměřím na příběh samotný, zaujala mě jeho kompozice již od úplného počátku čtení. V textu se objevuje spousta nečekaných zvratů. Pokud se zaměřím na některé z nich, tak bych mohla jmenovat třeba samotnou skříň, která zde nese jistý symbolický význam. V příběhu se opakují jisté paralely s nynějším světem, Narnie je dle mého názoru jistou metaforou pro dnešní svět. Vratím se zpět ke kompozici. Autor v díle používá velké množství dialogů, troufla bych si tvrdit, že tyto dialogy oživují celý děj knihy. Většina informací o postavách zůstává nevyřčená a je pouze na čtenáři, jak si jednotlivé dialogy interpretuje a co si z četby knihy odnese. Můžeme díky nim například i některé postavy velice dobře charakterizovat. Velice často se v knize objevují i autorovi poznámky o tom, zda si myslí, že jsou některé části vhodné pro cílovou skupinu čtenářů (děti), nebo nikoliv. Autor např. slovy To by jste se děti bály. - omlouvá vypuštění některých částí příběhu. Velice by mě zajímalo, jak by kniha vypadala bez těchto poznámek a obohacená o vypuštěné části.

Zamyslím-li se nad lexikálními prostředky, které autor používal při tvorbě tohoto románu, tak si musím podotknout, že jsou opět volené s ohledem na dětského čtenáře. Ono to ani jinak nejde, když mluví dětští hrdinové. Některé lexikální a kompoziční prostředky působí na čtenáře dojmem stupňujícího napětí, jiné smutkem, další zase humorem a určitě bych mohla jmenovat i dále. V jisté chvíli, kdy se pohybujeme na území Narnie jsem si připadala, jak kdybych četla bajky - i tak na nás může působit čtení fantasy literatury.

Ve chvíli, kdy jsem knihu začala číst, měla jsem jistá očekávání a musím říci, že tato kniha je splnila a v některých částech i předčila. Těším se, až se začtu i do dalších dílů a budu sledovat život našich hlavních hrdinů. Kniha mě překvapila svou čtivostí.

Knihu bych doporučila všem, kteří mají radi fantasy literaturu, tajuplné světy a čtivé příběhy.

A co vy? Už jste knihu četli? Jaký na ni máte názor?

 Bibliografické údaje z databazeknih.cz:

Série:

Letopisy Narnie (2.)

Originální název:

Narnia, The Lion, the With and the Wardrobe

Žánr:
Sci-fi a fantasy - Romány
Rok vydání: , 1. vydání originálu: 1950
Počet stran:          200
Nakladatelství:Fragment
Překlad:Veronika Volhejnová
Autor obálky:Cliff Nielsen
Vazba knihy:vázaná
ISBN:80-2530-161-3

0 komentářů :

Okomentovat