Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

čtvrtek

Představitelé Jednoty bratrské

Jan Augusta v letech samoty (1548–1564)
Jakub Bílek
Sestavil František Bednář
Jan Augusta v letech samoty 1548-1564Chcete si přečíst životopis nějaké zajímavé osobnosti českých dějin? Zajímá vás předbělohorské období? Pokud máte rádi memoáry a období novověku, mohu vám knihu vřele doporučit.

Text je psán z pohledu Jakuba Bílka, který byl společně s Janem Augustou zajat a vězněn, nejprve v Praze, pak na Křivoklátu. Jak Jakub Bílek, tak i Jan Augusta byli členy Jednoty bratrské a právě kvůli svému vyznání skončili za mřížemi.

Když se zaměřím na formu psaní, tak se jedná o monitorování několika let života výše zmíněných dvou postav, hlavně je však zaměřen na Jana Augusta. Největší část je věnována období strávenému ve vězení, čemuž nasvědčuje i sám název knihy.

V textu můžeme sledovat vývoj jazyka. Setkáváme se zde s přechodníky a v některých případech obráceným slovosledem. Čeho si povšimnete na první pohled jsou poznámky pod čarou, které neobsahují citace, jak byste si mohli myslet, ale najdete v nich původní slovní zásobu. V některých částech totiž musel pan František Bednář nahradit starší výraz novějším, aby byl udržen význam a poselství textu a zároveň byla zachována srozumitelnost pro dnešního čtenáře.

Z mého pohledu se jedná o velice zajímavé čtení. Před tím, než jsem knihu začala číst, měla jsem strach, že mě to nebude bavit a že ji budu číst jen z donucení pro účel školní zkoušky. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že se kniha čte téměř sama, i přesto, že se jedná o záznam událostí, jež se staly přibližně před 5 stoletími.

Abych se přiznala, měla jsem velký strach z jejího tématu (náboženství), které mě samo o sobě moc nezajímá. Ale ten život a jeho slasti, ale hlavně strasti právě kvůli vyznání, které je nutné překonat... Rázem se z nezajímavého stává zajímavé.

Bibliografické údaje:
Žánr:                 Naučná literatura - Biografie a memoáry
Rok vydání: 1942
Počet stran: 240
Nakladatelství: Jan Laichter
Edice:               Sloupové pamětní
Autor obálky: Jaroslav Benda
Vazba knihy: vázaná s přebalem

4 komentáře :

  1. Odpovědi
    1. Děkuji za reakci :). Je velice zajímavá, jen tedy myslím, že ti, co nemají moc v lásce historický jazyk, tak si v knize libovat asi nebudou

      Vymazat
  2. Miluji Jiráska, takže historický jazyk a náboženská tematika jsou pro mě jen plus :-) lákavá kniha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, děkuji za komentář :). Myslím si, že by se Ti mohla líbit, protože se jedná o pramen ze 16. století, jen trošku jazykově upravený, ale jinak do toho pan Bednář nezasahoval :). Takže mohu vřele doporučit.

      Vymazat