Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

pátek

Strašidla z Woodlandu - Jaroslav Kuťák

33/40

Strašidla z Woodlandu

Jaroslav Kuťák

Obálka
V měsíci květnu vydalo nakladatelství MOBA další knihu, jež patří do čtenáři velmi oblíbené edice Původní česká detektivka. Tentokrát se jedná o knihu Jaroslava Kuťáka s působivým názvem, jenž slibuje hory napětí a třeba i strachu. Autora již určitě velice dobře znáte, protože pro MOBáckou edici již několik knih napsal. Kniha patří do série o soukromém detektivu Karlu Schwarzovi a je již jejím 13. dílem. Pokud jste předchozí knihy nečetli, nemusíte smutnit, jednotlivé příběhy na sebe nijak nenavazují a je tedy jedno v jakém pořadí je budete číst. Tolik k představení tohoto titulu, teď již samotná recenze.

Oficiální anotace (zdroj: databazeknih.cz):
Prastaré stromy, neprostupné hvozdy zarostlé trnitými keři. Takový je les, kolem kterého krouží golfisté na hřišti Woodland. Jen málokdo se odváží opustit bezpečí otevřeného prostoru, přebrodit potok a jít hledat zatoulaný míček. V dávné minulosti zde totiž stávalo pevné hradiště a jeho bojovní obyvatelé se sem prý dodnes vracejí. Mají snad prsty i v sérii záhadných vražd?“

Jste milovníky tajemných příběhů s detektivní zápletkou, již autor dotáhne až do samého závěru a až na posledních stránkách se dozvíte, jak to všechno úplně bylo? Baví vás, když se v pozadí příběhu odehrává další zápletka, jež na vás bude při řešení případu působit zavádějícím dojmem? Pokud jste otázky zodpověděli kladně, s klidným svědomím vám mohu oznámit, že jste právě narazili na knihu, v níž toto všechno najdete.

Kniha mě zaujala jak svým názvem, tak i obrázkem na deskách. Již samotný název na mě v prvních chvílích působil velice tajemně a co se týče obrázku, k tomu není co dodat, ten působí přímo strašidelně. Posuďte sami - na obrázku je vidět obličej rozcuchané černovlasé mladé ženy, kolem hlavy a vlasů se jí spouštějí kořeny, již toto působí hodně strašidelně a do toho potom čtenář přemýšlí, jak tento obrázek bude zapadat do rámce celého příběhu. Nebojte se, zapadne, ale nebude to hned na začátku. Záhadu názvu i obrázku rozpletete až v průběhu příběhu.

Knihu vám mohu vřele doporučit. Na krásných 249 stranách A5 formátu se před vámi odehraje příběh, jenž je velice čtivý a užijete si jej od samého počátku až do konce. Pevně věřím v to, že vás příběh vtáhne a nepustí. Sama jsem měla problém od čtení odejít. Autor vás dokáže vtáhnout do čtení a nikdy vás nebude nudit. Jeho jazyk je velice živý a užijete si každé jeho slovo, je jedno, zda se jedná o spisovnou, nebo naopak nespisovnou formu českého jazyka. Vše jako celek působí velice zvláštním celistvým dojmem, ač je příběh dělen a vyprávěn z několika úhlů pohledů.

„Zahrada mohla kdysi dávno vypadat jako park. Nyní byla zarostlá jako džungle v období dešťů. Obklopovala ji čtyři metry vysoká a tři metry široká kamenná zeď, chránila ji před rybníčkem, možná kdysi za první republiky plnila dekorativní účely.“ (s. 80)
Prostředí příběhu
V příběhu můžeme najít spoustu zajímavých popisů prostředí, v němž se nacházíme. Jeden z nich jste si mohli přečíst výše. Zároveň zde objevíte spoustu zvratů, jež oživují celý děj a díky nimž si čtení náramně užijete. Pokud se zaměříte na kompoziční výstavbu celého příběhu, zjistíte, že je zde hojně využíváno paralely. Děj je vyprávěn z úhlu pohledu hned několika aktérů, jednotlivé pasáže se pak vždy střetnou ve chvíli, kdy jsou všechny postavy spolu. Objevuje se však i retrospektiva a chronologie, ale ty jsou na pozadí paralely.

Tato kniha se mi velice líbila a čtení jsem si naprosto užila, kromě detektivní zápletky naleznete i prvky romantiky (viz ukázka níže). Byla tak čtivá a celkově velice vydařená, že bych ji mohla chválit až do nebe, ale... Trošku mě opět zamrzely pravopisné chyby a výpustky, jež se tu a tam vyskytly. I přes tuto chybičku na kráse příběh knihy hodnotím velice pozitivně. Člověk si u čtení odpočine, nemusí složitě nad něčím přemýšlet a jen se nechá autorem vodit po místech činů. Pokud však budete chtít přemýšlet a hledat s hlavními postavami viníka, klidně můžete, já jsem to zkusila také, nicméně autor zapletl příběh tak dokonale, že zločince stejně odhalíte až v úplném konci, kdy vám bude odhalen. Motiv celého případu je velice zajímavý, pokud si kladete otázku: Jaký?, tak si knihu přečtěte, věřte, že nebudete litovat a skvěle se pobavíte. Dokonce jsem se velice často také při čtení smála, celá parta přátel řešících vraždy je velice vtipná a věřte, že se v jejich společnosti u vody, nebo i doma jistě nudit nebudete.

„Od návštěvy funkcionalistického domku v Zaloňově se s jeho majitelkou, paní Sofií, matkou zrzavých dvojčat, sešel dvakrát, když přijela do Hradce na nákupy. Nedělal si u ní naděje, byl o třicet pět let starší, o víc než to měl s manželkou, ale jako by ho Sofie vyváděla z historického omylu. Letmě doteky, úsměvy, smích.“ (s. 169)

Knihu bych doporučila všem, kteří mají rádi knihy s detektivní zápletkou a nevadí jim špetka lásky, i když ta je opravdu jen na pozadí celého příběhu. Titul vám mohu vřele doporučit, věřím, že budete spokojeni. Knihu hodnotím krásnými 100 %.

Touto cestou bych ráda poděkovala nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku. Pokud se vám recenze líbila, kniha vás zaujala a toužíte si ji přečíst, můžete ji zakoupit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Série:                  Karel Schwarz (13.)
Žánr:                   Detektivky, Literatura česká
Rok vydání:        2016, 1. vydání originálu: 2016
Počet stran:         256
Nakladatelství:    MOBA (Moravská bastei)
Edice:                  Původní česká detektivka
Vazba knihy:       vázaná
ISBN:                  978-80-243-6979-2

2 komentáře :

  1. Pamatuji si, že jsem se při rozhodování o recenzni rozhodovala mezi touto a s Cejchem vraha. Vrah vyhrál, ale tahle vypadá taky skvěle :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Katy, děkuji za Tvůj komentář. Já si vybrala pro pohodu obě. S cejchem vraha čtu teď. Nicméně tato detektivka si mě získala a rozhodla jsem si načíst celé autorovo dílo. Již mi bylo i něco málo doporučeno přímo panem autorem, takže už se těším, až v pátek navštívím knihovnu :).

      Vymazat