Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

neděle

Lovci lebek - Hana Hindráková a Jiří Johánek

44/50

Lovci lebek

Hana Hindráková a Jiří Johánek

Rádi si přečtete knihy plné napínavých příběhů? Pokud ano, tato kniha je určena právě vám. Jedná se o knihu plnou napětí, akce, ale i něžných a smutných chvilek. Troufnu si tvrdit, že si její četbu užijete od samého počátku až do konce. V průběhu čtení poznáte zákoutí nejen pražská, plzeňská, ale i karlovarská. Dostanete se do jejich podsvětí a spolu se speciální jednotkou, podle níž je cel tato kniha pojmenována, půjdete ve stopách hned několika zločinců. Bude to pro vás místy nebezpečné, ale když na sebe dáte pozor, přežijete.

Kniha vyšla v roce 2016 v nakladatelství Grada Publishing pod značkou Cosmopolis. Příběh se odvíjí na krásných 226 stránkách a má praktický formát A5, jenž se krásně vejde do kabelky, či batohu.

Oficiální anotace knihy (zdroj: databazeknih.cz):
Posledních deset let zatemnila Jaroslavův mozek jediná myšlenka. Myšlenka na pomstu. Tehdy boss ukrajinské mafie zastřelil jeho kolegu Lukyho, po kterém zůstala těhotná žena. Ačkoliv Jaroslav konečně dostal nabídku práce u speciální jednotky lovců lebek, má ke spokojenosti daleko. Život mu komplikují nevyřešené dluhy z pokeru, sílící tlak vymahačů a postupný rozpad rodiny.
I pracovní úspěchy střídají neúspěchy. Ukrajinská mafie posílá do Čech nebezpečného nájemného vraha, aby zlikvidoval nepohodlné svědky, po nichž pátrá také Jaroslavova jednotka. Zdá se, že nájemný vrah s andělskou tváří je vždy o krok napřed...“

Kniha mě velice zaujala již svým přebalem. Jaké bylo moje překvapení, když mi pak dorazila domů a vypadala ještě mnohem lépe, než z monitoru počítače. Zároveň jsem byla velice zvědavá na to, o čem vyprávění bude, protože o autorce vím, že cestuje do Afriky a již napsala několik knih s touto tematikou. Jiří Johánek je však členem policie, a proto se v knize mohlo objevit i několik zajímavých chvil, které hojně vypovídaly o pátrání a nastiňovaly práci české policie. Lovci lebek tedy pro mě byli velkým překvapením, protože se odehrávají na území České republiky a s hlavním hrdinou se snažíme vypátrat několik vlivných členů českého podsvětí.

Příběh je psán velice poutavým způsobem a působí hodně realisticky, a to z již výše zmíněného důvodu. Čtení pro mě bylo strhující a měla jsem velký problém se od čtení odpoutat. Kniha je rozčleněna do mnoha přehledných kapitol. Některé zabírají jen půlku stránky, jiné jsou krapet delší, ale nejsou nijak únavné. Při čtení se dozajista nudit nebudete, spíše si jej budete užívat a budete se stále dokola ptát, jak to dopadne.

Vyprávění je psáno z pohledu hlavního hrdiny Jaroslava, jenž je zpočátku policistou, ale pak se s pomocí jeho kamaráda dostává do speciální jednotky Lovců lebek. Autoři zvolili objektivní vyprávěcí formu - er-formu - již obohatili velkým množstvím dialogů, které příběh neskutečně oživily. Jednotlivé řádky tudíž krásně utíkaly před očima a děj se odvíjel neskutečnou rychlostí. Co se týče kompozičních postupů, autoři se zejména zaměřili na chronologii a retrospektivitu. Setkat se tedy můžeme se vzpomínkami, ale také si můžeme všimnout, že se děj odvíjí postupně. Situace nejsou nikterak přeskakovány.

Po jazykové stránce knížku musím velice pochválit, jedná se o kvalitně sepsaný příběh jak po gramatické, tak i po stylistické stránce. Velkým plusem jsou již zmíněné krátké kapitolky, které úžasně kopírují dějovou linku a seznamují svým názvem čtenáře s místem, kde se zrovna nacházíme, což považuji za obrovské plus. Po časové stránce je kniha také výborně zpracovaná, podle znaků poznáme, kdy přesně se co děje.

Čtení této publikace pro mě bylo úžasným oddechem a nad knihou se mi krásně relaxovalo. Mohu vám ji tedy vřele doporučit pro vyplnění volných chvilek, třeba při dovolené u moře, nebo jen tak doma. Dostanete se na místa, kam byste se v životě dostat nechtěli a zároveň si užijete úžasné dobrodružství. Při každém přerušení budete nešťastní, protože čtení této knihy je prostě úžasnou záležitostí, která potěší, pohladí po duši a možná vás donutí se i zamyslet třeba nad policejním systémem v naší zemi. Za tuto luxusní záležitost dávám krásných 100 %, které si autoři knihy, ale příběh sám dozajista zaslouží. Knihu doporučuji všem milovníkům detektivek, ale i akčních příběhů plných napětí. Těším se na případné další setkání s knihami těchto dvou autorů.

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky samotné autorce Haně Hindrákové. Zároveň musím autorce poděkovat i za nádherné věnování, které jsem na počátku knihy objevila. Pokud se vám recenze líbila a knihu si budete chtít přečíst, můžete si ji pořídit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Žánr:                    Detektivky, Thrillery, Literatura česká
Rok vydání:         2016, 1. vydání originálu: 2016
Počet stran:          223
Nakladatelství:    Grada
Vazba knihy:       vázaná s přebalem
ISBN:                  978-80-247-5810-7

2 komentáře :

  1. Knížku jsem také četla, ale mně zase přišla taková málo propracovaná, mohla jít víc do hloubky, do detailů. Ale to je zas jen můj názor :)
    Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Šárko, děkuji za Tvůj komentář. Kniha sice mohla jít více do hloubky, ale myslim si, že pak by mohlo dojít k jisté míře přehlcení a mohla by ztratit na puncu oddechovosti.

      Vymazat