Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

pátek

Bohatá čínská přítelkyně - Kevin Kwan

57/60

Bohatá čínská přítelkyně

Kevin Kwan

Toužíte se řadit k nejbohatším lidem světa? Víte, co vás bude čekat? Jak na vás budou ostatní pohlížet? Myslíte si, že ti, co jsou bohatí, si žijí jako v bavlnce a mají vše, na co si vzpomenou? A co když to tak není? Kniha, již bych vám prostřednictvím této recenze představila, vám ukáže, že nic není takové, jak se to na první pohled zdá.

Kniha Bohatá čínská přítelkyně od Kevina Kwana je již druhým dílem série Šíleně bohatí Asiati pojmenované po jejím prvním dílu. V originálním znění tento společenský román vyšel v roce 2015. U nás ji vydává vydavatelství OMEGA v roce 2016.

Oficiální anotace (zdroj:cbdb.cz):
Kewin Kwan, který se proslavil knihou Šíleně bohatí Asiaté, se vrací na scénu s románem plným štiplavého humoru. Zavede vás do prostředí kariérismu, tajných e-mailů, afér ze světa umění a po uši zamilovaných milionářů. Především ale budete svědky skandálního příběhu o tom, co se stane, když Rachel Chu, snoubenka muže, který je snad nejlepší partií Asie, najde svého biologického otce.

Rachel Chu se má zítra provdat za Nicholase Younga, dědice jmění, které patří mezi největší v Asii. Má dokonalý briliant vybroušený do tvaru Asscher a jejím svatebním šatům se nevrovná nic, co najdete v pařížských buticích. Její snoubenec je ochoten obětovat celé své dědictví, jen aby si ji mohl vzít. Na jejím místě by snad každá byla v sedmém nebi. Rachel se však nemůže smířit s tím, že na svatbě bude chybět její biologický otec – muž, kterého nikdy nepoznala. Vše se ale náhle změní. Šokující odhalení vtáhne Rachel do světa šanghajského luxusu, který se vymyká všemu, co do té doby poznala. V něm se seznámíme s Carltonem – frajírkem, který bourá jedno Ferrari za druhým a jehož manýry si v ničem nezadají s princem Harrym. Poznáme také Colette, kterou kvůli vztahu se slavným mužem všude pronásledují zuřiví paparazzi. A nakonec je tu člověk, kterého Rachel celý život toužila poznat – její otec. Mezitím jedna z nejobdivovanějších mladých dam Singapuru, Astrid Leong, se zděšením zjišťuje, že být provdaná za novopečeného miliardáře má i svou stinnou stánku. Čínská bohatá přítelkyně je zběsilou jízdou po nejluxusnějších asijských klubech, burzách a milionářských sídlech. Zavede nás do elitních kruhů kontinentální Číny. Představí nám postavy, jejichž věrohodnost bere dech, a umožní nám nahlédnout pod pokličku toho, jaké je to být šíleně bohatý po čínsku.“

Tentokrát mě kniha zaujala hned na první pohled. Její úžasná obálka laděná do fialové barvy a název, jenž slibuje počtení plné luxusu a různých sociálních zápletek. Kdo by si knihu nechtěl ihned přečíst? Dále musím říci, že mě velice zaujal trailer, jenž byl umístěn na stránkách youtube. Chcete se podívat také? Můžete tak učinit níže.



Kniha je zároveň i velice zajímavě zpracována, co se týče stylistiky a jazyka. Je sice pravda, že se občas nějaká chybka naskytla, ale to je vedlejší. Hlavní je pro nás teď příběh. Ten se odehrává na 409 stranách o formátu A5. Velice oceňuji to, že jsem se prostřednictvím příběhu seznámila nejen s prostředím čínské smetánky, ale také s jejich tradicemi. Překladatelka svou práci odvedla také více než dobře a musím říci, že mě velice zaujaly čínské výrazy, které byly vysvětleny v zadní části knihy v poznámkovém aparátu. Mnohdy jsem se zde dočkala vtipných poznámek a vysvětlivek, jež se týkaly daného výrazu. Takže za překlad palec nahoru, protože jsem nikdy neměla pocit, že čtenému textu nerozumím.

Příběh je v převážné většině vyprávěn spisovně, občas se vyskytují nespisovné výrazy, slang smetánky, ale také najdeme i vulgarismy, ať již v českém překladu, nebo v cizím jazyce s potřebnou překladovou poznámkou. Kompozičně byl příběh odvyprávěn chronologicky, přesně tak, jak šly události za sebou, avšak jednotlivé kapitoly můžeme pak považovat za paralely, nesmíme však zapomenout na vzpomínky a vyprávění různých situací, jež se hrdinům udály, takže zde objevíme i prvky retrospekce. Celý příběh je odvyprávěn v objektivní er-formě a je obohacen o spoustu dialogů, bez nich by příběh nebyl takový, jaký by měl být.

Musím říci, že si mě kniha velice získala svou otevřeností a věcností. Příběh je ucelený a nabytý spoustou užitečných informací. Udělala jsem si obrázek o tom, jak to vůbec vypadá mezi bohatými. Byla jsem překvapena tím, jak mají občas život těžší než my, normální lidé. Majetek není vše, co udělá člověka šťastného a přesně tato myšlenka se v knize často vyskytuje. Povšimla jsem si toho, jak některé postavy jsou díky příslušnosti k čínské smetánce smutní, nešťastní a mají nenaplněný život. Jediné, čím disponují, jsou tučné částky na kontech, uzavřené v nemovitostech a na finančním trhu v akciích. Po nějaké době si však uvědomují, že chtějí žít jinak. Oceňuji, že se některé postavy dokázaly postavit na vlastní nohy, i když to pro ně bylo mnohdy moc těžké.

Jelikož mě kniha uchvátila a těším se na další díly série, musím ji ohodnotit krásnými 100 %, které si zaslouží. Příběh vřele doporučuji všem, kteří milují sociální romány, ale také těm, kteří rádi s postavami cestují po světě, věřte tomu, že zde se nacestujete dosyta.

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky vydavatelství OMEGA. Pokud vás kniha díky této recenzi zaujala, můžete si ji pořídit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Série:                     Šíleně bohatí Asiati (2.)
Originální název:

China Rich Girlfriend

Žánr:
Literatura světová, Romány
Rok vydání: , 1. vydání originálu: 2015
Počet stran:     409
Nakladatelství:    Omega
Překlad:    Gabriela Pechanová
Vazba knihy:    vázaná
ISBN:    978-80-7390-170-7

0 komentářů :

Okomentovat