Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

pondělí

Vraždy na Velké Moravě

14/20

Případ forchheimského rádce

Stanislav Češka

Případ forchheimského rádce (Zločiny na Velké Moravě, #7)Chcete si oddechnout u detektivního románu, který se odehrává na Velké Moravě? Myslíte si, že dokážete odhalit vraha rychleji než vyšetřovatel? Rádi si čtete v historických knihách? Pokud ano, tato kniha je určena právě pro vás.

Titul, který vám tentokrát představím, je 7. dílem série Zločiny na Velké Moravě. Kniha vyšla v roce 2016 u nakladatelství MOBA.

Kniha se mi tentokrát velice líbila, nejen svým příběhem, ale i stylem, jímž je psána. Příběh se odvíjí na 269 stranách, zbylých 11 stran je zaplněno historickými informacemi, jež uvádějí některé historické nerovnosti na pravou míru. Co může čtenáře velice překvapit, jsou poznámky pod čarou, některé doplňují, popř. vysvětlují uvedené pojmy a v některých je zřejmá intertextualita, autor v nich uvádí svá starší díla, v nichž se můžeme setkat s danou problematikou, která se zrovna odehrává. Tato kniha vás svým příběhem upoutá tak, že se nebudete moci odtrhnout do té chvíle, dokud ji nedočtete až do konce.

Kniha působí sympatickým dojmem už na první pohled. Zaujala mě její modrá obálka, na níž je vidět fragment. Zajímalo mě, jakou má tento talisman souvislost s celým příběhem. Když se do příběhu začtete, zjistíte, že zde souvislost je. Už samotný název ve vás vybudí otázky, o jaký případ se bude jednat. Pod tímto slovem si můžeme představit spousty možností. Otázkou tedy je, jaká z nich je ta správná, pustila jsem se tedy do čtení.

Příběh je rozdělen do kapitol, které jsou očíslované, každá kapitola však je pokračováním kapitoly předchozí a tudíž je příběh krásně ucelený. Nic vás neruší a vyprávění se před vámi odvíjí, ani nevíte jak. Kniha se čte téměř sama, což mohu přisoudit zejména velkému písmu a též čtivosti příběhu. Knižní blok má sympatický formát A5, který se vám vejde všude a obsahově není nijak tlustá. Co musím však na knize vyzdvihnout, je to, že autor přiznává, že je historikem laikem, ale i přes toto, dokáže pracovat s různými materiály a komunikovat s odborníky, což je na díle zřejmé. Tento přístup se mi velice líbí. Ač před vámi autor rozvíjí fiktivní příběh, na posledních 11 stránkách vám popíše podle pramenů a literatury, jak to tenkrát asi bylo. Některé věci si vyvrátí, ale zároveň musíte vzít v potaz to, že se jedná o beletrii a ne o literaturu faktu. Autor tuto skutečnost uvádí již na samém začátku, tudíž vás jistá míra fikčnosti nezaskočí. Jazykové prostředky v knize jsou voleny velice jemně a precizně, kniha se vám bude číst moc dobře.

Knížku hodnotím velice kladně. Od autora jsem již četla titul Smrt z minulosti a musím říci, že Případ forchheimského rádce mi byl svou náplní a jazykem bližší, i když dobově je naopak blíže Smrt z minulosti. Moje subjektivní hodnocení činí krásných 98 %.

Bibliografické údaje:
Série:                  Zločiny na Velké Moravě (7.)
Žánr:                   Detektivky, Literatura česká, Historie
Rok vydání:        2016, 1. vydání originálu: 2016
Počet stran:         280
Nakladatelství:    MOBA (Moravská bastei)
Vazba knihy:       vázaná
ISBN:                  978-80-243-6950-1
Poděkování:
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství MOBA. Pokud vás moje recenze zaujala, knihu si můžete pořídit zde.

0 komentářů :

Okomentovat