Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

pátek

Žiješ ve svém vlastním stínu?

Chlapec ve stínu
Carl-Johan Vallgren
Chlapec ve stínuChcete si užít skvělé počtení? Chcete poznat knihu, jež se čte téměř sama? Mám pro vás tip na příběh, jenž je plný neočekávaných zvratů a odhalení. Příběh je plný emocí, které by určitě nechtěla zažít žádná rodina. Chvilkami vám potečou slzy, když budete soucítit s rodinou, chvilkami vám bude běhat mráz po zádech, ale určitě si při čtení tohoto díla užijete i chvilky radosti.

Oficiální anotace z databazeknih.cz:
Je léto 1970. Ve stanici stockholmského metra vezme malého chlapce za ruku neznámá žena a od té doby ho už nikdo nespatří. Chlapec nenávratně zmizí. O mnoho let později zmizí i chlapcův bratr Joel Klingberg. Zoufalá manželka poprosí o pomoc Dannyho Katze, jazykového génia s pochybnou minulostí, s nímž Joel kdysi studoval na vojenské tlumočnické škole. Katz se jen velmi neochotně pustí do pátrání, ale brzy zjistí, že mocná rodina Klingbergových skrývá nejedno tajemství. A když se na něj pokusí kdosi hodit vraždu, stává se z Katzova hledání boj o přežití...

První, o čem se zmíním, je působivá obálka. Nalezneme zde velice působivý obrázek, jenž mě při výběru knihy zaujal na první pohled. Je zde vyobrazen hoch sedící pod umyvadlem. Celý výjev působí velice zajímavě a temně. Věřím tomu, že si stejně jako já řeknete, o čem asi ta kniha je. Vypovídá ten obrázek něco o ději? Když se do knihy začtete, zjistíte, že ano, ale jak, to vám přirozeně neprozradím, na to musíte přijít sami.

Když knihu otevřete, na první pohled vás zaujme velikost písmen. Musím říci, že mě velice mile překvapilo, jak se mi díky velikým písmenům kniha dobře a rychle četla. Ono to pochopitelně nebylo jen velikostí písmen, ale zároveň čtivostí a poutavostí děje. Mohu vám totiž garantovat, že když se do knihy začtete, jen tak se od ní neodtrhnete.

Příběh je vyprávěn ze dvou úhlů pohledů (Danny Katz, Eva), které jsou nejdříve rozdělené, za půlkou se střetávají v jeden příběh a po chvilce se zase z jistého důvodu rozdělují. Musím říci, že způsob, jímž je děj knihy napsán, mi byl velice blízký. Čtenář vždy dokonale pozná, kdy autor stupňuje napětí. V tomto případě volí pro toto stylisticky přirozené prostředky, můžeme se zde setkat s postupným zkracováním vět, to je dovedeno až na vrchol napětí, kde nalezneme holou větu, která nese hlavní myšlenku celého předchozího odstavce. Děj knihy je napsán naprosto mistrně, a to jak co se týče kompozice, tak i volbou jazykových prostředků. V celém textu nenajdeme žádné slovo, jímž by autor sáhl vedle.

V průběhu čtení jsem si říkala, že se mi zdála jedna kapitola zbytečná. Jedná se o kapitolu, kde je popisován sexuální akt a následné výčitky svědomí. Někdo by však mohl namítat, že se jedná o nutné oživení a tím pádem o malé odchýlení od hlavní dějové linie. To je tak jediné, co mě na ději zarazilo.

Jedná se o naprosto strhující thriller, který by si měl přečíst každý, kdo má rád detektivní romány a thrillery, při nichž si užije mrzení a husinu. Za sebe dávám knize krásných 100 %, protože si to zaslouží.

Několik informací o autorovi z databazeknih.cz:
Carl-Johan Vallgren se narodil v roce 1964 ve švédském městě Linköping. Je nejen spisovatelem, ale i hudebníkem a příležitostným hercem. Vydal 10 knih a natočil 7 alb.

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky nakladatelství MOBA. Pokud vás recenze zaujala, knihu můžete pořídit zde.

Bibliografické údaje:
Série:                       Danny Katz (1.)
Originální název: Skuggpojken
Žánr:                       Literatura světová - Thrillery
Rok vydání:            2015, 1. vydání originálu: 2013
Počet stran:             384
Nakladatelství: MOBA (Moravská bastei)
Překlad:                  Helena Matochová
Autor obálky:         Karol Lament
Vazba knihy:          vázaná s přebalem
ISBN:                     978-80-243-6719-4

0 komentářů :

Okomentovat