Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

pondělí

Ať žije chemie!

Michael Scott
Alchymista
Alchymista

Na základní škole jsem si říkala, že už v životě nechci vidět nic, co se týká chemie. A najednou stojím v knihovně před regálem knih a jedna se tam na mě usmívá. Vezmu ji do ruky a co nevidím, název Alchymista. Bum, chemie byla zpět. Najednou se ohlédnu a vedle mě stojí kamarádka, můžete juknout na její facebookový blog zde. V tu chvíli poklepala na knihu, kterou jsem držela v ruce a říká: „Tu si přečti, opravdu stojí za to.“ Dala jsem na její rady a musím říci, že nelituji.

K ději: Kniha je zajímavou směsicí sci-fi a mytologie. Pojednává o dvojčatech, které se ranou osudu zapletou do světa nadpřirozena. Josh je na brigádě v knihkupectví u Nicka Fleminga a jeho ženy Perry. Jeho sestra Sofie, pracuje v kavárně, která je naproti knihkupectví. V osudný den ráno vtrhává do knihkupectví podivná formace mužů a Sofie s Perry sledují z kavárny divnou situaci, která se děje v knihkupectví. Obě se rozeběhnou Nickovi na pomoc a problém je na světě. Dvojčata jsou zapletena do tenat nadpřirozených bytostí, jejich schopností a dokonce mají podstoupit probuzení svých kouzelných schopností. Jak vše dopadne? Přežijí?

Knihu Vám musím vřele doporučit. Budete napnuti od začátku do konce. Sice je určena pro čtenáře od 12 let, ale myslím si, že dokáže svým kouzlem učarovat i mladší. Je velice čtivá. A já musím poznamenat: „Káťo, děkuji za skvělý tip!“

Co se mi líbilo: První, co mě již na první pohled zaujalo, byla její obálka, která slibovala opravdu zajímavý příběh. Když jsem knihu otevřela, tak mě mile překvapila velikost písmen, kniha se díky nim četla téměř sama a ač má 400 stran, tak je máte přečteny během chvilky. Tento fakt by mohl oslovit zejména dětské čtenáře, ale potěší to i dospělého.

Co se mi nelíbilo: Nemohu však knihu jen chválit a pět na ni ódy. Pár drobných chybek se na ní našlo. Například občasné překlepy a několik špatně vyskloňovaných slov. Za to však autor knihy nemůže.

Bibliografické údaje:
Nejnovější vydání:        Knižní klub - 2007
ISBN:                            978-80-242-2024-6
Počet stránek:               375

6 komentářů :

  1. Skvělá recenze :) Knihu jsem četla, už to bude pár let, ale teď jsi mi připomněla, že bych se mohla pustit i do dalších dílů téhle série :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc děkuji za Tvůj komentář, udělal mi radost a zároveň mě těší, že se pustíš i do dalších dílů. Sama budu se sérií také pokračovat, protože mě dílo moc oslovilo a jsem zvědavá, jak to bude pokračovat. V knize byla ukázka z dalšího dílu a už teď jsem navnaděná :)

      Vymazat
  2. Dobrá, dobrá, přemluvila jsi mě :) Jdu ji vytáhnout z šuplíku :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak já jdu oponovat - pro mě to byla jedna z nejhorších knih přečtených v loňském roce. To co někdo bere jako zajímavou směsici sci-fi a mytologie pro mě byla nehorázná americká slátanina. Četlo se to rychle, to zase ano, ale když jsem se pak zamyslela nad tím, co čtu, tak jsem jen obrátila oči v sloup.
    Ale i špatné knihy (zcela subjektivní názor ssamozřejmě :) )jsou třeba pro to, abychom si uspořádali naše knižní priority :)
    Věc názoru no :) já už dalšího Scotta číst nebudu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda za Tvůj názor, každý máme jiný vkus a musím říci, že se mi třeba další díly nebudou líbit tolik, uvidíme. Máš v pravdu v tom, že se jedná o brakovou literaturu. Ve škole jsem dílo konzultovala s učiteli a zjistila jsem, že má všechny znaky tohoto druhu literatury. Když jsem se nad tím později zamýšlela, zjistila jsem, že se autor inspiroval ve spoustě děl jiných autorů, mohu jmenovat např. Harryho Pottera... Uvidíme, třeba se v dalších dílech zklamu a sérii nedočtu. :)

      Vymazat