Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

pondělí

Kreativita nade vše

7/10

Kouzelný svět Toda a Boba

Adriana Soukalová

Kouzelný svět Toda a BobaMáte doma malé dítě, které byste rádi zabavili a už nevíte jak? Mám tu pro vás něco, co by vám mohlo ve vaší snaze pomoci. Jedná se o knihu, která je plná kreativních nápadů a jistě si s ní užijete zábavné chvilky i vy.

První, co mě na knize zaujalo a zároveň vyvolalo před rozbalením balíčku malý šok, je její kroužková vazba. S knihou se díky ní pracuje snadněji. Jednotlivé strany se snadno svezou po kroužku a nijak nepřekáží a NEZAVÍRAJÍ se. Dítě si tak může jednoduše malovat, nebo jen tak prohlížet. Autorka se tak velice kreativně vyhnula nutnosti zatěžkávat jednotlivé strany ve chvílích, kdy si chcete něco vytvořit.

Jistě se ptáte, co je obsahem knihy. Publikace má 3 kapitoly, s jejichž pomocí se dítě naučí lepit a stříhat, skládat origami, vyšívat a plést, ale poté si procvičí i malování a užije si zábavu při řešení rébusů, hádanek a hlavolamů.

Unikátní vazba knihy
Knihou malé čtenáře a výtvarníky provází slon Bob a ptáček Tod. Ke každé podkapitolce je  připojena slovní hříčka, která dítěti přiblíží vtipnou formou, o co se bude snažit. Tyto hříčky jsou psané formou příběhu. Ale často zde najdete i komiksové bublinky.

Sama jsem si zkoušela hlavně skládanky origami, se kterými jsem v jiných publikacích měla problém, protože mě v nich skládáním provázely pouze obrázky (mnohdy nebyly zřetelné). Tato kniha mě v tomto ohledu mile překvapila tím, že neprovází jen obrázkem, ale i jednoduchými popisky. Pokud se ztratíte v obrázcích, což se mi párkrát stalo, pomocí popisků se snadno vrátíte na správnou kolej. Některé vzorky mých pokusů najdete pod tímto článkem.

Kapitola origami je od další kapitoly oddělena barevnými papíry s vyznačenými skládankami, nemusíte tudíž používat své volné papíry, ale můžete použít papír přímo z knihy.

Komu asi patřím?
Vyšívej a pleť, tak zní název další kapitoly, která je plná nápadů a postupů pro pletení a vyšívání. Dítě se naučí s Bobem a Todem plést výrobky z různých materiálů (pletené copy z bavlnek, pomlázku z 8 proutků a v neposlední řadě přívěsky z bužírek, nesmí chybět ani bavlněná bambulka). Tuto kapitolu oddělují šablonky pro
vyšívání. Malý výtvarník si může vybrat, zda si vyšije slona nebo ptáčka.

Poslední kapitolou jsou postřehová cvičení. Zde najdete rébusy, hádanky, spojovačky, bludiště, omalovánky, skládačky apod.

S autorčinou prvotinou jsem byla velice spokojená. Ráda bych jí touto cestou poděkovala za poskytnutí recenzního výtisku a popřála jí spousty úspěchů s touto skvělou kreativní dětskou knihou a další nápady pro další publikace.

Bibliografické údaje:
Žánr:                    Pro děti a mládež - Šikovné děti - tvoření, hry, styl
Rok vydání:         2015
Počet stran:          80
Nakladatelství:    Dropík
Vazba knihy:       kroužková
ISBN:                  978-80-260-7907-1
Fotografie mých pokusů:
Lodička pro slona

Vypadá to jako kytička

Prolétneme se na křídlech vlaštovky

Srdíčko, aneb, Jak snadno a rychle zužitkovat výpisky :)

Krásná papírová rybička

4 komentáře :

  1. To jsem ráda, ze vycházejí podobné knihy. Moje Johanka by nejraději tvořila pořád :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mě to velice mile překvapilo a myslím si, že by bylo fajn, kdyby takovéto publikace vycházely ve větším množství a častěji.

      Vymazat
  2. Musím jenom souhlasit, takové knihy by měly vycházet víc. My jsme byli jako děti odkázání pouze na výtvarku ve škole, což zahrnovalo pouze vodovky, voskovky a když měla učitelka dobrou náladu, dovolila nám tempery nebo modelínu. Dodnes vzpomínám, jak si jí spolužačka nacpala do nosu, protože pančelka si četla za katedrou Květy :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za Tvůj poutavý a pravdivý příspěvek. Také si pamatuji jen hodiny výtvarné výchovy, které jsem milovala. I u nás ve škole se konaly podobné vtípky...

      Vymazat