Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

středa

Vraždy v Liberci… a okolí

Jindřiška Ptáčková
Spravedlnost má zpoždění

Spravedlnost má zpožděníDlouho jsem si toužila přečíst knihu, která se bude odehrávat v prostředí, jež znám osobně. Chtěla jsem zjistit, jak to na mě bude celé působit. Abych pravdu řekla, tak tato kniha moje očekávání naplnila a krásně jsem si mohla představit, kde se děj odehrává. Výběrem jsem určitě zklamaná nebyla. Zápletka byla čtivá a bylo velice zajímavé pozorovat, psychologii postav a postup vyšetřování vůbec. Rozuzlení mě dosti překvapilo, protože bych vůbec nečekala, že to takhle skončí.

O ději: Jak jsem již naznačila v nadpise, kniha se odehrává v Liberci a jejím okolí, i když je pravda, že je tam občas zmínka o Praze, protože jeden z vyšetřovatelů je Pražák. Dva kamarádi jedou vyprovodit své blízké na letiště v Ruzyni (děj se odehrává ještě před přejmenováním) a zde se po x letech setkávají. Vašek (z Městce) přemluví Viktora (z Prahy), aby si udělal výlet s ním do okolí Liberce. S návratem do svého rodiště si Viktor vzpomene na jeden případ, který ho v 60. letech osobně zasáhl, ale nebyl vyřešen. Rozhodne se, že na “dovolené” tento  případ vyřeší. Povede se mu to? Koho při pátrání potká? O tom se dočtete právě v této knize.

Co se mi na knize líbilo? Kniha mě zaujala způsobem, jakým je napsaná. Čtenář je vtažen do děje a dokud se nedozví, jak to vše dopadne, tak má problém ji odložit. Jsem toho živým příkladem. Dále musím vyzdvihnout jazykové prostředky, které autorka používala ke gradování napětí, používání severočeského dialektu, se kterým se tu v okolí můžete ještě občas setkat a také zajímavé peripetie.

Co mě v knize zaskočilo? O tom, že mě zaskočilo rozuzlení jsem psala již výše. Ale překvapilo mě i používání některých slov. Například věta: “Mohli by zde po té cyklostezce jezdit na onlajnech.” Nevím, zda se jednalo o úmysl z důvodu toho, že hlavní protagonisté jsou již starší, nebo přepis. Toť otázka. Ale to je tak jediná chybka.

Při získávání informací o knize jsem zjistila, že se jedná o sérii knih a už se těším, až se ke mně dostane další díl. Kniha určitě stojí za pozornost a doporučila bych ji všem, kteří mají rádi detektivky a příběhy z okolí, kde se dennodenně pohybují, nebo město aspoň osobně znají. Toto však vůbec není podmínkou, věřím tomu, že učaruje i tomu, kdo město nezná.

Bibliografické údaje:
Série:                    Viktor Eret (1.)
Žánr:                     Literatura česká - Detektivky
Rok vydání:          2013, 1. vydání originálu: 2013
Počet stran:           280
Nakladatelství: MOBA (Moravská bastei)
Vazba knihy:         vázaná
ISBN:                    978-80-243-5251-0

A co vy? Četli jste již knihu? Co jste na ni říkali?

2 komentáře :