Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

středa

Kolektivní vlastnictví...

Co je tvoje, je i moje

Tess Stimson

Co je tvoje, je i mojeK této knize jsem se dostala díky doporučení mojí kamarádky a zároveň kolegyně blogerky Radky. Opět to je něco trošinku jiného, než to, co jsem doposud četla. Název knížky mě zaujal, ale zároveň vyděsil. První, co jsem si vybavila po přečtení názvu, byl minulý systém a bála jsem se toho, o čem ta kniha vůbec bude. Nakonec velice mile překvapila, i když z mého pohledu to na plný počet hvězdiček na databázi knih není.

Děj knihy: Příběh knihy se odehrává v Anglii a částečně v Americe. Autorka proplétá více linií a vypráví z pohledů více postav (Grace, Sussana, Catherine a poslední kapitola patří Tomovi). Sussana je Graceina sestra, Catherine je jejich matka, která leží v komatu v nemocnici a Tom je Gracein manžel. Čtenář se v některých situacích až musí divit tomu, jak dokáže být člověk bezohledný, když se jedná o jeho štěstí. Grace má všechno kromě dítěte, které by si moc přála a Sussane naopak nemá nic, ale má 2 děti, i když v pěstounské péči. Co vše se mezi nimi může stát? Probere se Catherine z komatu? To vše se dočtete právě v této knize.

Co se mi na knize líbilo: Kniha byla velice čtivá a zajímavá. Bavilo mě pozorovat psychologii jednotlivých postav. Za velké plus bych považovala i to, že autorka prostřednictvím slov a činů jednotlivých postav předává důležité poselství. Tím poselstvím je, že by měl člověk nejprve příčinu chyb hledat v sobě a ne v druhých.

Co se mi na knize nelíbilo: Na příběhu mě trošku zamrzely jazykové prostředky, které byly používané v jednotlivých dialozích. Sice je Sussana velká rebelka, ale to přece neznamená, že jí bude autorka vkládat do úst řeč dlaždiče, která postavě vůbec nesluší? A když už jsem zmínila dialogy... V knize se mezi sebou baví téměř 40letí lidé, ale pokud byste knihu otevřeli uprostřed a četli jen dialogy, budete si mylně myslet, že držíte v ruce knihu pro teenagery. Na místě autorky bych asi zvolila jiný způsob vyjadřování. Ale to je asi tak jediné, co bych knize mohla vytknout.

Doporučení: Knihu bych doporučila čtenářkám a čtenářům, kteří si rádi přečtou příběhy ze života. Hlavním obsahem jsou však i rodinné problémy a našli bychom zde  oblíbené téma romantických románků - milostný trojúhelník.

Bibliografické údaje:

Orig. název: What´s Yours Is Mine

Žánr:                  Literatura světová - Romány pro ženy

Rok vydání: 2013, 1. vydání originálu: 2011
Počet stran: 300
Nakladatelství: Domino
Překlad:             Klára Šumová
Autor obálky:     Rajka Marišinská
Vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN:          978-80-7303-902-8

Četli jste již tuto knihu? Líbila se?

4 komentáře :

  1. Snad tu svoji najdu abych se do ni pustila vypada to zajimave :) pekna recenze Iwi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě najdeš :) a bude se Ti líbit. Na stránkách jsem našla i více jejích knih, tak se je budu snažit sehnat :).

      Vymazat
  2. Ahoj našla jsem tě na fb stránkách, jsem ráda, že nacházím blogy o knihách a pak že se nečte :DDD. Kdyby jsi chtěla najdeš mě na stránkách http://cestadonitra.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za Tvůj komentář. Čtu velice ráda, tak doufám, že svým výběrem nezklamu. Pokud budeš mít zájem, klidně můžeš pomoci s výběrem na FB stránce :).

      Vymazat