Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

středa

Vražda na rozlučce




20/20

Všude kolem černý les

Ruth Ware

Obálka k Všude kolem černý les
Obálka knihy
Luxusní záležitost pro volné chvíle. Napínavá a občas až strašidelná. Čtivá, strhující a plná skvělého vyprávění. Přesně tak bych pro začátek charakterizovala tento literární skvost. Je to naprosto úžasná kniha, kterou si zákonitě oblíbí téměř každý čtenář. Jsem hrdá, že se k těmto fanouškům mohu hlásit.

Oficiální anotace (zdroj: databazeknih.cz): 
„Leonoře je šestadvacet a píše docela úspěšné detektivky. I když žije osaměle, je se svým způsobem života spokojená – až do dne, kdy dostane nečekané pozvání na předsvatební rozlučkový víkend své bývalé přítelkyně Clare, kterou deset let neviděla. Leonora po dlouhém váhání pozvání přijme a ocitá se s hrstkou dalších lidí – s nimiž má společné hlavně to, že se všichni znají s Clare – v extravagantním skleněném domě kdesi na anglickém venkově. A zanedlouho se začnou dít podivné věci. V Leonoře vzrůstá napětí, až se druhého večera rozhodne, že se hned ráno vrátí do Londýna. Jenže v noci dojde k osudné události…
…NAVŠTÍVÍ SMRT
Lenora se probudí s těžkým zraněním v nemocnici – a dozvídá se o vraždě. Její pokoj hlídá policie: chrání ji před někým, nebo ji hlídají jako vězně? Aby mohla odpovědět, musí si vzpomenout, co se vlastně během víkendu přihodilo. Dokáže se oprostit od pocitu viny a odhalit skutečné motivy a skutečného vraha? Najde odvahu, aby se svěřila s tajemstvím, které dosud nechala pohřbeno v minulosti?“

Tato úžasná kniha vyšla v originále (In a Dark, Darkwood) v roce 2015. U nás vychází v roce 2016 a vydává jej nakladatelství LEDA. V současnosti autorka připravuje k vydání svou druhou knihu s titulem The Woman in Cabin Ten.

Při výběru knihy mě hned na první pohled zaujal jak přebal knihy, tak i její název. Obálka je vyvedena do šedých barev, působí až ponuře, ale název je barevný a postava stojící na cestě zády je také krásně barevná. Z názvu prýští temná energie a slibuje tak nevšední počtení plné napětí, možná i strachu. Ani byste neřekli, jak moc autor obálky vystihl celkovou atmosféru celého díla a název je více než výstižný, nejen že popisuje prostředí, v němž se budeme téměř celou dobu čtení pohybovat, ale v podtitulu: „někdo chystá svatbu, někdo vraždu“ tak objevujeme i situaci, o níž v celé knize půjde. Jedním z kritérií, jež bych dále ráda ohodnotila je skvělý formát A5, jenž je tak akorát do kabelky. Kniha má krásných 352 stran, ale budou vám tak rychle utíkat před očima, že ani nemrknete a budete na konci.

Příběh je podle mě zpracován nejlépe, jak jen mohl být. Jak jsem již zmínila v prvním odstavci, tuto knihu považuji za jednu z nejlepších, co jsem kdy četla. Je napínavá, částečně dobrodružná a plná zvratů. Celé vyprávění na mě působilo velice autenticky, protože je coby vyprávěcí forma zvolena ich-forma, jež je sice velice subjektivní, ale dalo by se říci, že je čtenáři nejbližší. Celý příběh otevírá otázku starých šrámů na duši a nastoluje takové řešení, které by si nikdo na vlastní kůži nepřál zažít.

Jazyková oblast může působit na čtenáře trošku strojeně, protože mezi sebou postavy komunikují spisovným jazykem a nespisovná slůvka se objevují málokdy. Toto však není nijak velkým problémem v textu. Co se týče pravopisných a stylistických záležitostí, nějaké chybky se objevují, ale běžný čtenář si jich nepovšimne.

Ač je celý příběh vyprávěn ich-formou, je zde použito vcelku velké množství dialogů, které pomáhají celý děj a interpretaci usměrňovat. Kompozičně je děj vystavěný na chronologii, retrospektivě (vzpomínkách) a paralelitě. V rámci celého děje dochází k častým zamyšlením hlavní postavy, avšak nutnost vzpomenout si spíše tento proces potlačuje.

Témat můžeme v knize objevit hned několik, vybrala jsem pro tuto recenzi jen několik z nich, zbytek ponechám na vaši interpretaci. Hlavním tématem je rozlučka a dámská jízda - v závěrečném poděkování se můžete dočíst o tom, jak vůbec k tomuto tématu autorka došla. K vedlejším patří například pobyt v nemocnici a policejní vyšetřování. Vy však jistě najdete i spoustu dalších, nepochybuji o tom.

Tato kniha se mi moc líbila a doporučila bych ji všem milovníkům čtivých thrillerů a detektivních románů, které jsou naplněné napětím. Moje subjektivní hodnocení činí krásných 100 %. Kdybych mohla hodnotit výše, kniha by ode mě obdržela 2x vyšší hodnocení, až tak jsem s ní byla spokojená.

Za recenzní výtisk bych chtěla poděkovat nakladatelství LEDA. Pokud vás tato recenze zaujala, knihu můžete pořídit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Originální název:     In a Dark, Dark Wood
Žánr:                        Literatura světová, Thrillery
Rok vydání:             2016, 1. vydání originálu: 2015
Počet stran:              352
Nakladatelství:        Leda
Překlad:                  Vlasta Hesounová
Autor obálky:         Ondřej Červenka
Vazba knihy:          vázaná s přebalem

ISBN:                     978-80-7335-424-4 
Ellsina knižní výzva

14 komentářů :

  1. Všichni už jí četli, všichni o ní píšou, jenom mě se nějakým vzácným obloukem vyhýbá. :-D Líbí se mi, chtěla bych si jí také přečíst. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za Tvůj komentář. Je škoda, že ses k ní ještě nedostala, ale věřím tomu, že se to v brzké době změní a dostaneš se k ní. Rozhodně stojí za přečtení. Byla jsem z ní opravdu nadšená.

      Vymazat
  2. Moc povedená recenze, na knihu se také (snad brzy) chystám :) Mám velká očekávání, všichni jsou nadšení, tak doufám, že se mi bude taky líbit :) Přeji krásný večer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Týnko, děkuji za Tvůj komentář. Věřím tomu, že Tvá očekávání zklamaná nebudou. Já jsem od jisté doby trošku skeptická k takto vychvalovaným knihám, ale sama za sebe musím říci, že to bylo skvělé, luxusní a prostě v tuto chvíli nej.

      Vymazat
  3. Jak koukám, tak si knihu všichni chválí a chválí. Asi si ji tedy budu muset taky přečíst :))
    bilbovy-knihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, děkuji za Tvůj komentář, myslím si, že zklamání se u Tebe nedostaví :), osobně jsem byla velice spokojená, což si myslím, že z recenze vyplývá.

    OdpovědětVymazat
  5. Teď jsi mě úplně nalákala, asi se po ní mrknu, thrillery mám moc ráda. Většinou když spousta lidí chválí román, tak se mi zpravidla nelíbí, ale když chválí detektivky nebo thrillery tak jo:) Tak uvidíme, díky za recenzi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliško, určitě do ní běž, myslím si, že zklamaná nebudeš. Je to hodně o akci a reakci. Naprosto super počteníčko ;)

      Vymazat
  6. Na knihu jsem četla samé skvělé recenze včetně té tvé, takže ji určitě chci :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za milý komentář, který mi udělal radost. Určitě stojí za přečtení, jen pozor, nečíst jej za bouřlivých temných večerů :).

      Vymazat
  7. Zrovna nedávno jsem tuhle knihy taky dočetla. Snad jsem ještě nepotkala nikoho, komu by se nelíbila.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za Tvůj milý komentář a musím říci, že jsem na tom stejně. Na to, že je to autorčina prvotina, tak je to vážně naprosto bomba počtení.

      Vymazat
  8. Kromě jednoho názoru, že se do půlky knihy pořád nic neděje, jsem na knížku slyšela samou chválu. Už si ji musím taky přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za Tvůj komentář. Nějak nevím, co si myslet, protože v té knize se něco děje od samého počátku až do úplného konce... Líbila se mi a věřím, že se bude líbit i Tobě :-).

      Vymazat