Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

neděle

Krutý úděl lidí bez domova

21/30

Podlaha z trávy, strop z hvězd

Iva Tajovská

Podlaha z trávy, strop z hvězd
Přebal e-knihy
Sociální román, plný zvratů, pocitů a emocí. Přesně taková tato e-kniha je a já jsem moc ráda, že se mi dostala do ruky. Pokud se do ní pustíte, vězte, že vás strhne a osudy hlavních hrdinů vás zasáhnou přímo do srdce. Až tak silné jsou jejich příběhy.

Oficiální anotace (zdroj: databazeknih.cz):
Iva Tajovská se ve své nové knize zaměřila na lidi poznamenané životními prohrami. Sociální citlivost k outsiderům, pochopení a porozumění pro jejich psychiku, trápení a problémy vyzařuje z vyprávění o bezdomovci Petrovi a učitelce v důchodu Vlastě. Ti dva se od sebe liší svým sociálním postavením i zázemím, a přece jsou si něčím blízcí, snad schopností tolerance a vnitřní laskavostí.
Kromě toho oba patří k lidem hledajícím pro sebe záchytný bod: Petr na čas nachází útočiště u dalšího bezdomovce, moudřejšího a životaschopnějšího Antonína, nepraktická, ve stáří mužem opuštěná Vlasta, soustavně zraňovaná dcerou, přesto však občas až nesnesitelně pozitivní, se upíná na bývalé žáky a známé mezi farníky.
Kromě těchto smolařů, kteří vzbuzují svou zranitelností náš soucit, zaujme díky autorčině schopnosti přesné charakterizace i postava lidsky odpudivé Ludmily. Také tato stará, těžce nemocná žena žije v naprostém osamění, ve své sobeckosti a nesnášenlivosti se ale nemá čeho zachytit. I její příběh díky bizarní náhodě zasáhne do života jedné z postav a jednotlivé osudy protagonistů novely se spojí v kompaktní celek živě plynoucího vyprávění.“
 

Dlouho jsem přemýšlela nad tím, že bych si ráda přečetla knihu českého autora, o němž jsem zatím neslyšela. V nabídce novinek serveru Palmknihy.cz jsem objevila právě tuto e-knihu, jež mě na první pohled zaujala svým přebalem a anotací. V tu chvíli jsem byla rozhodnuta a těšila se, až se pustím do čtení.

E-kniha, jež se mi dostala do ruky vyšla v roce 2016 v nakladatelství Eroika. V elektronické podobě ji objevíte na stránkách Palmknihy.cz.

E-kniha si mě získala již zmiňovaným úvodním obrázkem, jenž můžeme spatřit na přebalu papírové knihy. Jsou na něm vyobrazeni dva muži sedící na lavičce, mezi nimiž sedí pes. Celý tento výjev hodně vypovídá o obsahu příběhu. Když se začtete, zjistíte, že obrázek odpovídá jedné scéně, jež je popisována v samotném ději. Jistě si však kladete otázku, co má společného název knihy s obrázkem a dějem vůbec. Prozradím vám jediné, společného mají hodně a je jen na vás, zodpovědět si tuto otázku s e-knihou v ruce. Toto dílo vám vřele doporučuji, protože věřím, že se u něj pobavíte, ale třeba i zamyslíte nad svým chováním. Příběh je vcelku krátký, má pouhých 156 stran a čte se téměř sám, takže zdatnější čtenář e-knihu přečte během odpoledne.

Co se týče příběhu, je velice autentický. Možná si říkáte proč toto tvrdím, když je kniha psána er-formou, ale... Díky stejnojmennému dokumentu, jenž můžete shlédnout na youtube, jsem zjistila, že příběhy postav z knihy jsou inspirovány životními příběhy skutečně žijících lidí, což považuji za vcelku kruté. V čem? To pochopíte, když si e-knihu přečtete.

Během celého čtení si můžete povšimnout mnoha zvratů, které zabrání projevům stereotypu. Často budete napjatí, protože život těchto lidí je naplněn spoustou dobrodružství. Někdy se vám budou hrnout slzy do očí, když si uvědomíte, jak jednoduše se člověk může dostat na ulici. A občas si budete říkat, jak málo stačí ke štěstí.

Jak jsem se již zmínila v příběhu můžeme shledat objektivního vypravěče, to znemená er-formu. Vyskytuje se velké množství dialogů. Troufnu si tvrdit, že er-forma společně s dialogy zdvihá autenticitu celého příběhu. Jedná se o silný příběh, který nesmí uniknout vaší pozornosti.

Kompoziční výstavba celého příběhu je vcelku jednoduchá, protože v ději najdeme pouze chronologickou kompozici s občasnými záblesky retrospekce ve vzpomínkách postav. Co se týče jazyka, v dialozích některých postav se můžeme setkat s nespisovnou mluvou, čímž je odlišeno jejich postavení a sociální zařazení. Spisovnou češtinou nechává autorka promlouvat všechny obyvatelé města, v němž se děj odehrává a nespisovnou zaznamenáváme v mluvě bezdomovců.

Tato e-kniha se mi velice líbila právě pro svou autenticitu a silné životní příběhy postav. Pokud jste silné povahy a milujete sociální romány zaměřené na problematiku rodinného života, popř. bezdomovectví, tato e-kniha je určena právě vám. Moje subjektivní hodnocení činí krásných 100 %. Před autorkou smekám klobouk, přeji jí spoustu dalších spokojených čtenářů a těším se na další shledání s jejími dalšími díly.


Za poskytnutí recenzní e-knihy bych chtěla poděkovat serveru Palmknihy.cz. Pokud vás recenze zaujala, e-knihu si můžete pořídit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Žánr:                   Romány, Literatura česká
Rok vydání:        2016, 1. vydání originálu: 2016
Počet stran:         164
Nakladatelství:    Eroika
Vazba knihy:       brožovaná
ISBN:                  978-80-87409-29-9 

8 komentářů :

  1. Také jsem na ni koukala a nakonec jsem dala přednost Sítím, ale uznává, že obálka i anotace jsou opravdu lákavé.
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, moc děkuji za Tvůj komentář. Myslím si, že by se Ti mohla kniha líbit, je to dobrý sociální román, jenž určitě stojí za přečtení :)

      Vymazat
  2. Jojo, na tuhle knížku se taky dlouho chystám :)

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě se do ní někdy pust, stojí to za to :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tohle by mě mohlo asi zajímat, píšu si na seznam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, děkuji za Tvůj komentář a věřím, že se Ti kniha bude líbit.

      Vymazat