Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

pondělí

Přišel jsi, viděl jsi, zemřel jsi...

17/20

Noc nad Reykjavíkem

Arnaldur Indridason

Noc nad Reykjavíkem
Kliknutím zobrazíte detail obrázku.
Přebal
Je to tu, vyšla další kniha, již si na své konto připsal islandský autor Arnaldur Indridason. Knihu vydává v roce 2016 nakladatelství MOBA. Jedná se o první díl série o inspektoru Erlendurovi.

Oficiální anotace (zdroj: databazeknih.cz):
Během jednoho víkendu je v rybníku na kraji města nalezen utopený bezdomovec a beze stopy zmizí mladá žena. Oba případy nedopřávají Erlendurovi klidu. Začíná tedy pátrat na vlastní pěst...
V tomto kriminálním románu islandského bestsellerového autora vyšetřuje mladý Erlendur Sveinsson svůj první případ. Erlendur je u policie úplným nováčkem a jako pochůzkář slouží v ulicích Reykjavíku.
Jeden z nejlepších románů Arnaldura Indri?asona. Příběh je perfektně vystavěný, případy obou vražd se mistrovsky proplétají.
První vydání.“
 
Tuto knihu jsem si toužila přečíst, protože mě zajímal posun autora v jeho tvorbě. Přeci jen už jsem od něj četla dílo s názvem Duel a byla jsem spokojena. Jistě si kladete otázku, jak tento titul u mě tentokrát obstál. Pokud tomu tak je, čtěte dále.
 
Již na první pohled si mě tato kniha získala svou milou obálkou, která je laděna do krásných uklidňujících barev, jež spolu neuvěřitelně ladí. Samotný přebal vám však nic moc nenapoví o samotném ději. I tak však stojí za přečtení.

Musím říci, že si mě příběh získal hned po prvních pár stránkách textu, který byl čtivý a strhující, nikdy na mě nepůsobil nijak stereotypně. Jedná se o dokonalý detektivní příběh. Objevíte v něm však i prvky vyprávění z drogového a alkoholového prostředí. Oceňuji, že děj nepřetékal krví. Příběh se tedy dal krásně číst i večer před spaním. Zároveň by se dalo tvrdit, že se jedná o nenáročnou četbu, která vám zpestří volné chvilky. Autor vás až do konce vodí po různých místech, tvoří rozličné kudrlinky, které vás nutí si stále pokládat otázku, kdo tedy vůbec vraždil. Vše je tak grandiózně vypracované, že se nejen nebudete moci odtrhnout od čtení, ale zároveň se před vámi správná odpověď na otázku, kdo vraždil, objeví až na samém konci knihy a jistě budete překvapeni.

Celý příběh je vypravován v er-formě. Ta je doplněna velkým množstvím dialogů, jež v některých částech trošku zpomalují plynulost děje, ale v jiných naopak přispívají k jeho zrychlení. Jedná se o skvělý, čtivý příběh, který nesmí uniknout pozornosti nejen příznivcům Indridasona, ale ani milovníkům kvalitní světové detektivky.

Co se týče jazyka, v textu si můžete povšimnout nejen použití vulgarismů v prostředí zavislých, ale též třeba tykání. Tento aspekt přispívá k serióznosti a autenticitě příběhu, což vám též sdělí autor na samém začátku v úvodním slově. Celý příběh se odehrává chronologicky tak, jak se po sobě udály jednotlivé situace. Chronologie se zde trošku prolíná i s paralelností (vyprávění několika postav ve stejné době) a občas s retrospekcí (různé vzpomínky).

U tohoto autora jsem si oblíbila jeho originalitu a zároveň autenticitu. Celý příběh je krásně posunován kupředu a nikde nic nevadí a nepřekáží. Žádného stereotypu se zde nedočkáte, protože je celé dílo naplněno spoustou zajímavých zvratů.

Pokud si toužíte přečíst knihu, která vás chytne za srdce svou originalitou, mohu vám vřele doporučit právě tento kousek. Dílo bych doporučila všem milovníkům detektivních románů, obdivovatelům spisovatele samotného, ale též těm, kteří si oblíbili skvělého, sympatického inspektora Erlendura. Moje subjektivní hodnocení je krásných 98 %, dvě zbývající procenta strhávám za drobné jazykové nedostatky.

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké díky nakladatelství MOBA. Pokud vás tato recenze zaujala, knihu si můžete pořídit právě zde se skvělou slevou.

Bibliografické údaje:
Série:                       Erlendur (1.)
Originální název:     Reykjavíkurnaetur
Žánr:                        Literatura světová, Detektivky
Rok vydání:             2016, 1. vydání originálu: 2012
Počet stran:              296
Nakladatelství:        MOBA (Moravská bastei)
Překlad:                   František Ryčl
Vazba knihy:           vázaná
ISBN:                      978-80-243-6958-7

8 komentářů :

  1. Krásna recenzia :) Kniha vyzerá zaujímavo. Prajem pekný deň. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za komentář, který mi udělal radost. Kniha byla vážně super a vřele Ti ji mohu doporučit :). Přeji Ti také krásný den.

      Vymazat
  2. Povedená recenze ;) Hned jsem dostala chuť si knihu přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář. Těší mě, když dokážu čtenáře navnadit k přečtení knihy. Mohu Ti ji vřele doporučit, protože opravdu stojí za přečtení.

      Vymazat
  3. Veľmi krásne napísaná recenzia! ☺ Kniha ma veľmi zaujala, je to jeden zo žánrov, ktoré obľubujem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář, který mi udělal radost. Musím říci, že jsem si Pendergasta díky této knize velice oblíbila a v brzké době se budu snažit přečíst i další knihy ze série o něm.

      Vymazat
  4. Další báječná recenze, knihu okamžitě připisuji na seznam knih k přečtení! :) Moc děkuji za super tip, už několikátý :) Krásný večer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za Tvůj komentář, který mi opět udělal velkou radost. Vždy mě potěší, když někdo v recenzích najde inspiraci pro své čtení. Budu se snažit číst i další zajímavé knihy. Také Ti přeji krásný večer :)

      Vymazat