Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

neděle

Není anděl, jako anděl

16/20

Případ andělské košile

Inna Rottová

Případ andělské košile
Kliknutím zobrazíte detail obrázku.
Přebal
Smrt v nemocnici, vdova, jež neví, co chce, nebo to tak aspoň vypadá a k tomu přidejme 80letou vyšetřovatelku. Zdá se vám to jako zajímavá kombinace? Přesně takovou však je kniha, jež bych ráda prostřednictvím této recenze představila.

Anotace knihy (zdroj: databazeknih.cz):
„Na tchyni majitele detektivní kanceláře se obrací bývalá členka symfonického orchestru Helena Schulzová, kterou příbuzní a okolí podezírají, že zabila svého muže, protože po operaci zůstal sice naživu, ale zcela bezmocný a odkázaný na celodenní péči. Policie však neobjevila cizí zavinění a lékařská komise nezjistila žádné lékařské pochybení. Podle vyšetřovatelů zavinila Schulzovu smrt nemocniční košile, které se říká andělská…“

 
Jedná se o knihu s příznačným názvem Případ andělské košile, kterou napsala Inna Rottová a v roce 2016 vydalo nakladatelství MOBA.

Kniha mě zaujala svým názvem a obrázkem na přebalu. Abych pravdu řekla, představila jsem si pod názvem úplně něco jiného než jsem měla a jeho skutečný význam mi došel až ve chvíli, kdy jsem se dočetla k tomu, jak nebožtík zemřel.

Musím říci, že jsem ráda, že jsem si mohla přečíst další skvělou českou detektivku. Tato byla výjimečná. Jistě si pokládáte otázku: Čím byla tak zajímavá? Ráda vám na ni v následujících řádcích odpovím. V osobě hlavní hrdinky najdete vlastnosti některých známých vyšetřovatelů. Dalo by se říci, že je to Columbo v sukni s Poirotovými šedými buňkami mozkovými.

Celý příběh je vyprávěn ich-formou, což přidává na serióznosti celého vyprávění. Je to neskutečně čtivý, strhující příběh, jenž si zaslouží, aby si jej přečetl každý čtenář, který miluje českou detektivku.

Co se týče jazyka, musím pochválit jeho kultivovanost, i když... Bohužel jsem v textu shledala několik pravopisných chyb a celkem dost překlepů, některé i trošku pozměňovaly myšlenku, kterou autorka v příběhu chtěla zanechat.

Kompozičně je celý příběh vystaven na chronologii. Celé vyšetřování jde postupně. Občas však jsou patrné tendence k retrospektivitě, můžeme je sledovat ve chvíli, kdy vzpomínají svědkové a podezřelí na chvíle před a krátce po vraždě.

Celý námět této knihy shledávám za velmi originální. Nikdy jsem neměla pocit, že se autorka opakuje, vždy se snažila příběh posunout vpřed. Vůbec se zde nesetkáme se sklony k stereotypnosti, nikdy jsem se při čtení nenudila.

Pokud si toužíte přečíst knihu, která vás bude bavit od začátku do konce, tato je pro vás jako stvořená. Stejně tak bych ji doporučila všem milovníkům detektivek, případně příznivcům MOBácké edice Původní česká detektivka. Moje subjektivní hodnocení knihy je 95 %.

Za poskytnutí recenzního výtisku bych touto cestou chtěla poděkovat nakladatelství MOBA. Pokud vás recenze zaujala, knihu si můžete pořídit zde.

Bibliografické údaje (zdroj:databazeknih.cz):
Žánr:              Detektivky, Literatura česká
Rok vydání:        2016, 1. vydání originálu: 2016 ...více
Počet stran:       240
Nakladatelství:    MOBA (Moravská bastei)
Edice:             Původní česká detektivka
Vazba knihy:       vázaná
ISBN:              978-80-243-6963-1  

6 komentářů :

  1. Z edice Původní česká detektivka se už dlouho chystám něco ozkoušet. Děkuji Ti za tip - skvěle sepsaná recenze :) Přeji hezké pondělí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za Tvůj komentář, udělala jsi mi jím radost. Pokud budeš chtít nahlédnout, co vychází v celé edici, jukni do záložky Edice. Některé knihy ze seznamu, který zde mám, jsem již přečetla a přidala jsem odkaz k recenzi, aby nebylo třeba hledat. Věřím, že si určitě nějakou vybereš. Jsou čtivé a zajímavé. Navíc jsou od ČESKÝCH AUTORŮ.

      Vymazat
    2. Děkuji Ti. Už jsem se dívala a určitě si něco pořídím, snažím se objevovat zajímavé české autory a detektivky jsou můj srdcový žánr :) Těším se na přibývající recenze :)

      Vymazat
    3. Děkuji, budu se snažit rozšiřovat repertoár recenzí z této oblasti a zaplňovat seznam :).

      Vymazat
  2. Původní české detektivky nevyhledávám, ale musím říct, že tuto si nejspíš napíšu na seznam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za Tvůj názor, který mi udělal velkou radost. Věřím, že by se Ti kniha mohla líbit :)

      Vymazat