Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

úterý

Pohrobek

Konec Ladislava Pohrobka

Rudolf Urbánek

Konec Ladislava PohrobkaRozhodla jsem se, že se s Vámi dnes podělím o svůj čtenářský zážitek, který se opět zabývá středověkou historií. Tentokrát jsem si přečetla knihu, která monitorovala život Ladislava Pohrobka. Tuto knihu jsem si opět přečetla pro studijní účely a byla jsem s ní velice spokojená.

Kniha pojednává o životě tohoto panovníka, který se stal velice brzy sirotkem a musel svůj život trávit pod dohledem svých poručníků, kteří si pak nárokovali trůn v období jeho dětství, ale tuto historii asi všichni známe. Co vás však velice překvapí je poslední kapitola, která se týká Ladislavovy smrti. Ano, i jeho smrt se stala legendární a stále probíhají polemiky, jak vůbec zemřel. Zde se dozvíte velice zajímavé informace a tři základní teorie jeho smrti.

Co se mi na knize líbilo? Velice bych ocenila to, že ač se jedná o dokumentární práci zejména pro historiky, tak byla psána přijatelně pro každého čtenáře a je velmi čtivá. Pokud se zajímáte o středověk, jistě vás zaujme.

Co se mi nelíbilo? Je těžké říci, zda se to, co napíši jako zápor knihy, dá považovat za negativum, ale...  V průběhu čtení na mě velice rušivým dojmem působil rozsáhlý poznámkový aparát, častokrát se stalo, že text knihy byl na 4 řádky a zbytek byla poznámka. Na druhou stranu jsem zde však našla i další zajímavé prameny, takže toto negativum má i své malinké pozitivum.

Bibliografické údaje:
Žánr:           Naučná literatura - Historie
Rok vydání: 1924, 1. vydání originálu: 1924
Počet stran: 207
Nakladatelství: Česká akademie věd a umění
Vazba knihy: vázaná


A co Vy? Pustili byste se do ní?

Pokud máte zájem, můžete  mi pomoci s tvorbou tohoto blogu. Rádi byste si přečetli o nějaké knize? Své návrhy mi můžete napsat do komentářů zde. Ráda splním vaše čtenářská přání.

2 komentáře :

  1. Já bych se do ní pustila hned :) ale znáš to, mám seznam (tak nějak zhruba), co chci přečíst, takže nové knížky vždy řadím na konec.
    Jinak jsem moc ráda, že v záplavě knižních blogů jsem zavítala i sem, protože jsem už trochu úřesicená stále stejnými recenzemi na Johna Greena a Nicholase Sparkse....... velmi příjemná vzpruha ;) určitě budu zavítávat častěji :)
    www.bichlička.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Tvůj kometář mi udělal velkou radost. Snažím se sem dávat a číst knihy, které jsou starší a ne moc známé. Sice tu mám i nějaké nové, ale je jich méně než těch starších. Můj wishlist je také celkem zaplněný, ale nechávám si ho na FB stránkách blogů doplňovat svými čtenáři :). Na Tvůj blog moc ráda juknu a budu ho sledovat.

      Vymazat