Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

pondělí

Nejlepší přítel Jana Husa

František Šmahel
Život a dílo Jeronýma Pražského
Život a dílo Jeronýma PražskéhoTato kniha je další ze seznamu povinné četby pro splnění zkoušky ve škole. Ale to neznamená, že vám ji nemohu doporučit, protože se jedná o velmi čtivé dílo. Kniha má sice kolem 400 stran, ale ve skutečnosti přečtete ani ne polovinu z nich, protože zbylé stránky obsahují rozsáhlý poznámkový aparát, obrázky a latinský text.

Kniha se mi četla velice dobře, je rozdělena do 3 částí, první se zabývá životem Jeronýma Pražského, druhá se týkala pražských sporů a třetí část byla o díle tohoto současníka Jana Husa. Když se do knihy začtete, tak zjistíte, že vám předá informace nejen o Jeronýmovi, ale také o Janovi a o době, v níž žili. Dozvíme se, z jakého důvodu byli obžalováni z hereze. Dále si přečteme o tom, jak probíhaly jednotlivé koncily. Oba stihnul stejný osud, byli v upáleni v Kostnici. Jan Hus byl upálen o rok dříve, než Jeroným Pražský. Pokud se chcete dozvědět za jakých okolností a zda se svůj osud snažil zvrátit, přečtěte si tuto knihu.

Co se mi na knize líbilo? Autor knihu napsal velice čtivým způsobem. Velice se mi líbil i obrazový materiál, sice to bylo jen pár stránek, ale zato hezky barevných a na křídovém papíru. Čtení knihy pro mě bylo zážitkem a věřím, že by se mohla líbit i těm čtenářům, kteří se zajímají o historii naší země.

Co se mi na knize nelíbilo? Na knize se mi nelíbil opět rozsáhlý poznámkový aparát. Byl tak rozsáhlý, že přesáhl minimálně polovinu knihy. Působilo to na mě rušivým dojmem. Sice jsem tam našla pár poznámek, které mě zaujaly, ale velké množství jsou materiály psané v latině.

Bibliografické údaje:
Žánr:                    Naučná literatura - Biografie a memoáry
Rok vydání:         2010, 1. vydání originálu: 2010
Počet stran:          424
Nakladatelství: Argo
Edice:                  Každodenní život
Vazba knihy:       vázaná s přebalem
ISBN:                  978-80-257-0269-7

4 komentáře :

  1. Tahle kniha mě zaujala už podle z názvu, když jsem na goodreads viděla, že ji čteš. :) Možná se k ní jednou i dostanu, mohlo by to být vážně zajímavé čtení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, velice mě těší, že i knihy tohoto typu dokáží zaujmout. Dlouho jsem si říkala, že o tyto dějepisné asi nebude velký zájem a nakonec zjišťuji, že je opak pravdou :). Budu se snažit i dále hledat knihy, které budou dělat radost a budou poutavé.

      Vymazat
  2. Z téhle edice od Arga mám doma Carlo Ginzburg - Sýr a červi a je pravda, že poznámkový aparát je tam únavný na několik desítek stránek..Je ale nutno podotknout, že vzhledem k tomu, že je to odborná literatura, je poznámkový aparát nevyhnutelný..:) :D Ikdyž je fakt, že mě někdy taky pěkně rozčiloval...:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za Tvůj postřeh a zároveň tip na další čtení. Určitě se na knihu, kterou zmiňuješ také podívám :). A ano, jedná se o odbornou literaturu a poznámky jsou nutné. Sice je to otravné a únavné, ale nutné.

      Vymazat