Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

úterý

Byl jednou jeden Řek

Pavel Oliva
Démosthenés
DémosthenésToto je poslední kniha, kterou jsem tento rok četla pro studijní účely. Musím říci, že se mi trošku ulevilo, protože od teď sem budu minimálně 2 měsíce vkládat knihy, které by mohly udělat radost všem. Nejen těm, kteří se zajímají o historii.

Kniha pojednává o životě a o tom, co dokázal rétorik Démosthenés. Popis začíná pochopitelně jeho narozením a hned na počátku se dozvíte také o majetkových poměrech jeho rodiny. Z toho pak vyplývá to, že díky svému bohatství se musel podílet na výrobě triér (lodí pro Athénský námořní spolek). Na těchto lodích se sám zúčastnil některých bojů. Dále jsou zde velice barvitě popisovány jednotlivé procesy, kde působil jako obhájce a rétor.

Co se mi na knize líbilo: V začátku se mi velice líbil způsob, kterým autor jednotlivé fáze Démosthenova života popisoval. Bylo to velice čtivé a zároveň snadno zapamatovatelné. Další věcí, která se mi moc líbila, bylo to, že autor při psaní nedělal žádné chyby, ať už se jedná o pravopis nebo o faktografické údaje. Dále musím vyzdvihnout obrazovou přílohu, která je vložena v polovině knihy. Člověk si udělá obrázek o tom, jak to v té době vypadalo ve starověkém Řecku apod.

Co se mi na knize nelíbilo: Začátek byl fajn, ale ten konec? Jak kdyby byl autor unaven. Čtivost trošku upadala a hodně se zde opakovaly články z Démosthenových proslovů na sněmu. Za každým proslovem je uvedená závorka s čísly, která pro mě nebyla moc pochopitelná. Pravděpodobně se týkalo o číslo strany, odstavce a řádku.

Doporučení: Knihu bych doporučila těm, kteří se zajímají o historii starověkého Řecka. Popř. studují historii.

Bibliografické údaje:
Žánr:                      Naučná literatura - Historie
Rok vydání:           2007
Počet stran:            128
Nakladatelství: Baset
ISBN:                     978-80-86410-54-8

2 komentáře :

  1. Četla jsem ji a líbila se mi. Pravda je, že na konci už to byla trochu nuda =)
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásný komentář. Je škoda, že to tím koncem autor tak zazdil :-(.

      Vymazat