Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

neděle

Hříšná světice - Jan Bauer

49/50

Hříšná světice

Jan Bauer

Skvělý historický román plný napětí, nenávisti, nástrah, bojů, ale také lásky, přesně takto bychom mohli charakterizovat Hříšnou světici z pera oblíbeného českého autora píšícího o historii Čech a Moravy. Tentokrát se podíváme do začátků českého státu, setkáváme se zde s boji Čechů proti Moravanům v první části tohoto strhujícího románu a v druhé se pak seznámíme s kněžnou Ludmilou, jež si vzala za manžela prvního pokřtěného českého knížete Bořivoje. Ludmila nám bude představena tak, jak jsme ji doteď neměli šanci poznat. Ve všech známých legendách jsme ji mohli zaznamenat coby světici, avšak v tomto románu punc světice ztrácí a můžeme ji sledovat jako pragmatickou vládkyni, která vše i svůj osobní život podřizuje zájmům knížectví.

Kniha, již bych vám chtěla prostřednictvím této recenze představit, vyšla v roce 2016 u nakladatelství MOBA. Titul je možné pořídit ve vázané vazbě.

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):
„O počátcích českého státu toho víme pramálo, naše vědomosti se opírají jen o drobné zmínky ve starých kronikách a útržkovité archeologické nálezy, které připouštějí různý výklad. Známý český autor se v této knize pokusil představit dávnou minulost jako strhující román, v němž se zvolna dostává do popředí postava kněžny Ludmily, manželky prvního pokřtěného českého knížete Bořivoje. Není zde vylíčena tak, jak ji známe z legend, ztrácí aureolu světice, zato se projevuje jako pragmatická vládkyně, která podle příkladu svého někdejšího patrona, moravského krále Svatopluka, podřizuje vše, včetně svého rodinného života, zájmům knížectví…“   

Při výběru tohoto titulu jsem si jednoduše řekla, že ji musím mít. Už jen proto, že díla Jana Bauera mi sedí a velice ráda je čtu, ale také proto, že se prostřednictvím jeho díla dostáváme do úplně nového období. Jsme u něj zvyklí na příběhy s Karlem IV. a dalšími podobnými postavami, v poslední době se pomalu přesouvá do období novověku a najednou bum, máme tu knihu vztahující k nejstarším doloženým moravským a českým panovníkům. Bylo to naprosto nevšední téma a musím říci, že mě velice mile překvapilo zpracování. To, že se autor pokusil vyobrazit osobnosti trošku jinak, než je známe z legend a různých pověstí, považuji za velice náročnou, ale zároveň kvalitně odvedenou práci.

Kniha mě zaujala hned svou obálkou, kde můžeme vidět osobnost, dle níž dostal příběh své jméno. Vyobrazena je „rozpixelovaná“ kněžna Ludmila. Vše je vyvedeno na temném pozadí, ale i tak je působivé. Název má s příběhem hodně společného, ale než se k samotné zápletce dostaneme, projdeme velkými boji mezi moravskými a českými knížaty. Příběh je neskutečně barvitý, odvyprávěn je objektivní er-formou a obohacen velkým množstvím dialogů. Období, o němž je v knize vyprávěno, je silně nábožensky motivováno. Proto se není čemu divit, když se objevují prvky různých náboženství. Kompozičně je dílo vcelku jednoduché, protože zde převažuje chronologická kompozice a v malém množství se zde objevuje retrospekce.

Celý příběh má krásných 333 stranách o formátu A5. Oceňuji tudíž, že jsem díky praktickému formátu a obsáhlosti mohla knihu v klidu nosit všude s sebou. Vešla se mi do batohu i do kabelky. Po grafické stránce je také velice dobře propracována, protože jsou zde použita vcelku velká písmena, proto text příběhu ubíhá před očima téměř sám. Co se týče gramatiky a stylistiky, musím uznat, že se příběh i po této stránce velice vydařil. Ani jedno slovo vám nepřijde zbytečné, všechna příběh skvěle doplňují a můžete si tak užít nevšední historický zážitek. Celé vyprávění je rozděleno do dvou částí. V první části můžeme sledovat osudy vojska pod vedení Svatopluka a v druhé části pak osud českého knížectví.

Tato kniha si mě opět velice získala a jsem neskutečně spokojena s malou odbočkou tvorby našeho významného autora historických románů. Byla jsem velice mile překvapena a čtení jsem si opravdu užila. Zdatní čtenáři budou mít knihu přečtenou za pár chvil. Nejvíce mě překvapila zpočátku velká surovost bitev, ale taková byla doba a autor ji dokázal výborně vystihnout, takže se ve své fantazii přesunete na bitevní pole s mečem v ruce a užijete si ji plnými doušky. Za propracovanost si ode mě kniha vysloužila krásných 100 % a budu se těšit na další autorovi knihy. Tuto knihu bych doporučila všem milovníkům historických románů, určitě se vám bude líbit.

Za poskytnutí recenzního výtisku patří velké poděkování nakladatelství MOBA. Pokud vás kniha zaujala, můžete si ji pořídit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Žánr:                    Romány, Literatura česká, Historie
Rok vydání:         2016, 1. vydání originálu: 2016
Počet stran:          336
Nakladatelství:    MOBA (Moravská bastei)
Vazba knihy:       vázaná
ISBN:                  978-80-243-6986-0 

4 komentáře :

  1. Fakt hodně dobře zpracovaná recenze. Já mám na pana Bauera trochu skeptický názor, co se historické stránky týče, ale po tvé recenzi mám chuť se do knihy pustit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za velmi milou reakci, abych pravdu řekla s tou skepsí na tom nejsi sama. Při čtení bychom však měli od sebe odlišovat beletrii, která obsahuje velkou část fikce - bez té by nebylo možno vytvořit zajímavý příběh, od literatury faktu, v níž je fikce nežádoucí. Jsem však ráda, že se v dnešní době můžeme na historii podívat i z jiného úhlu pohledu a třeba se jí i pobavit a zjistit, že ne vše bylo takové, jak o tom vypráví legendy a další podobné prameny a literatura z dané doby. Často je totiž i v tom vysokém procentu fikce i jistý odraz skutečnosti, je jen na nás čtenářích, jak si knihu interpretujeme a co vše o historii daného období víme. Takový je můj pohled na veškerou tvorbu autorů historických románů.

      Vymazat
  2. No :) Pěkná recenze, to rozhodně. Nicméně já protože jsem četla již jiné díla od Bauera, musím řící, že tato publikace mě zas tak nenadchla. Pro mě to byl zlatý průměr. Něco mi přišlo zbytečně zdlouhavé a kdyby se naopak zase něco vynechalo nebyl by to problém :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za Tvůj komentář. Také mám autora vcelku sečteného, ale nadšená jsem z těch oblastí, o nichž píšeš byla z toho důvodu, že mi pomohou u státních zkoušek, takže jsem je spíše uvítala, ač pravda, na normální čtenáře mohou působit jako zbytečné a přehnané.

      Vymazat