Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

úterý

Projekt Knihoběžník od knihkupectví Martinus.cz

Vážení přátelé,

je to tu, opět jsem si na vás vymyslela, myslím si, vcelku zajímavou aktivitu. Je jen na vás, zda se budete chtít aktivně zapojit. V čem tato aktivita bude spočívat vám nastíním níže. Nejprve vám projekt představím a pak se dozvíte, jak se můžete sami zapojit.

Oč v projektu jde?
Jedná se o projekt, do něhož bylo zařazeno několik knih (a stále se přidávají), jež putují mezi jednotlivými čtenáři. Jak je možné, že knihy putují? Je to velice jednoduché. Tyto knihy jsou rozmísťovány na veřejných prostranstvích, v dostupných budovách, případně si je knihoběžníci mezi sebou mohou předávat osobně. Cílem hry je knihu najít, přečíst, doplnit příběh knihy na webu Knihoběžníka a poslat je dále. Cestovat tedy mohou jen papírové knihy. Pokud se do projektu budete chtít zapojit, můžete tak zdarma učinit registrací zde.

Kde všude knihu mohu najít?
Knihu zapojenou do projektu můžete najít třeba na zastávce, v prostorách škol, nákupních center, knihoven, cukráren, ale třeba i venku v parku. Existují však i oficiální místa projektu, příklad můžete vidět na obrázku.
Oficiální místo projektu

Jak zjistím, že je kniha připojena do projektu?
Každá kniha má, pokud je přidána do projektu knihkupectvím, na přebalu nálepku s informací, že patří do hry Knihoběžník. Pokud knihu přidal uživatel, tuto nálepku naleznete zejména na předním předním přídeští (vnitřní strana obálky).

Co dělat pokud knihu objevíte?
Pokud právě držíte v ruce knihu, jež je zapojena do projektu, můžete si ji vzít s sebou domů, vozit jí s sebou do práce, cestovat s ní do zahraničí a vykonávat s ní různé aktivity. Tedy takové, které knihu neznehodnotí, aby si ji mohl přečíst další čtenář. Knihu u sebe můžete mít měsíc, po uplynutí této doby ji vrátíte do oběhu (necháte ji na některém volně přístupném místě). Doporučuji však takové, kde se kniha neztratí. Venkovní prostory, pokud knihu neukryjete a pořádně nezamaskujete, neshledávám za nejlepší řešení. Pokud ji necháte venku a pořádně ukryjete před očima nezasvěcených, musíte při vypuštění  zanechat zprávu, kde jste knihu zanechali a odhalit její úkryt. Knihoběžníci toto místo znát mohou, ba přímo musí, aby se k ní dostali.

Jak si knihu připíšete na svůj účet?
Na samolepce s informací o tom, že kniha patří do projektu, objevíte v dolní části kód složen z písmen a čísel. Každá kniha má svůj unikatní kód, který musíte zadat ve svém profilu a knihu si tak pro svou potřebu otevřete a připíšete na svůj účet.
 
Projeví se činnost projektu i na stránkách Iwíkovy knihovny? Jak?
Samozřejmě ano. Na projektu jsem již téměř 2 měsíce registrována a myslím si, že by bylo super se podělit o některé knížky i s mými čtenáři. Rozhodla jsem se pro aktivní zapojení svého blogu do tohoto velkého projektu. Všechny soutěže zůstanou (v současnosti jednu plánuji), ale k tomu se budu snažit každý měsíc vyhlásit jednu Knihoběžníkovu výzvu. Vaším úkolem, pokud se do výzvy budete chtít zapojit, bude: 1) platná registrace na stránkách projektu a 2) vyplnění dotazníku v článku, který bude věnován knize zařazené do projektu. V brzké době očekávejte první takový článek. Věřím, že se vám akce bude líbit a že můj blog tento projekt podpoří. Může se vám stát, že po přihlášení do projektu zjistíte, že u vás již rozšířen a třeba se dostanete ke knihám, které si již dlouho přejete přečíst. Pokud u vás zatím rozšířen není, tak tomu můžeme spolu trošku napomoci... První Knihoběžnice je pro vás připravena zde.

PS: Pokud už jste do projektu zapojeni, pochlubte se, kolik knih jste našli? Kolik jste jich vypustili?


2 komentáře :

  1. Knihoběžník je skvělý projekt.Zrovna jsem si jednu knihu donesla domů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za Tvůj komentář, který mi udělal radost. Přidala jsem Tě do dvou skupin, které se týkají dané problematiky. Kdybys věděla o někom dalším, kdo hru hraje, budu ráda, když se skupina příznivců rozšíří. Knihoběžníkovy výzvy budou pokračovat i nadále.

      Vymazat