Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

pátek

Trnitá cesta za svobodou

15/20

Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey Darcyové

Elizabeth Astonová


Přebal

Nenaplněná láska, spousta dobrodružství, žena činu, mohla bych jmenovat další ingredience tohoto zajímavého, čtivého, napínavého příběhu, který vám prostřednictvím své recenze představím.

Kniha vyšla v originále The Exploits & Adventures of Miss Alethea Darcy již v roce 2005. U nás ji vydává v roce 2016 nakladatelství LEDA. Titul patří do série o rodině Darcyových, přesněji se jedná o druhý díl tohoto seriálu. Této knize předchází titul Dcery pana Darcyho a následují Slečna Darcyová se nevzdává a Strastiplné peníze paní Darcyové.

Při výběru knihy mě na první pohled zaujal přebal, který je krásně barevný a zároveň i trošku tajemný. Neustále jsem si pokládala otázku, kdopak jsou asi ti dva pánové, kteří obklopují madam uprostřed? Jaké však bylo moje překvapení, když jsem přebal z knihy sundala a na deskách se objevil stejný obrázek, akorát nebyl barevný, nýbrž černobílý. Po vzhledové stránce si mě kniha naprosto získala. A to jsem se ještě nezmínila o tom, že papír v ní je krásně silný a stránky se tak krásně otáčejí bez toho, že by se na sebe lepily. Písmena v knize jsou velká a tudíž se příběh krásně čte. Další věcí, kterou musím po vizuální stránce vyzdvihnout je A5 formát, knihu tedy můžete nosit pohodlně při sobě a číst kdekoliv a kdykoliv.

Desky
Co se týče příběhu, hodnotím ho velice kladně. Jak jsem již zmínila v prvním odstavci, je to kniha plná napínavých situací, dobrodružných zvratů a vůbec je naprosto geniální svou přirozeností a autenticitou. Přesně takhle si totiž představuji život na počátku 19. století v aristokratických vrstvách. V knize je poutavě popsán vztah mužů k ženám, ale také vztah celé společnosti k něžnému pohlaví. Můžeme si povšimnout klepů, které byly, jsou a budou praktikovány po celou dobu existence lidstva.

V oblasti jazyka si můžeme povšimnout toho, že se autorka nebála použít nespisovného jazyka v přímých řečích. Řekla bych, že tímto způsobem od sebe odlišovala i jednotlivé vrstvy společnosti (aristokracie x poddaní). Aristokraté promlouvají spisovně, poddaní nespisovně. Tohoto  si můžeme povšimnout zejména v promluvách paní Figginsové:
Zákazník zjistí, že na to přeci jen nemá, nebo vonemocní, nebo sežene krejčího, co mu to ušije líp. Takže každej mistr má věci, který už jsou hotový, ale žádnej mu za ně nezaplatil. Když jsou běžný velikosti, může je upravit pro jinýho zákazníka. Když ne, visej mu tam a von doufá, že se jednou vobjeví někdo, kdo je koupí.
Domnívám se, že přesně toto knihu přibližuje běžnému čtenáři. Jak se lidově říká, postavy mluví tak, jak jim pusa narostla a ve svých promluvách se nepřetvařují.

Příběh je vyprávěn er-formou a najdeme v něm velké množství dialogů. Některé promluvy jsou delší, jiné kratší, ale vzájemně se krásně doplňují.

Kniha se mi moc líbila a doporučila bych ji všem čtenářům, kteří mají rádi trošku dobrodružství, na jehož pozadí je zachycena sociální problematika a také trocha lásky.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství LEDA. Pokud vás recenze zaujala, knihu si můžete pořídit zde.

Bibliografické údaje (zdroj:databazeknih.cz):
Série:                        Darcyovi (2.)
Originální název:     The Exploits & Adventures of Miss Alethea Darcy
Žánr:                         Literatura světová, Pro ženy
Rok vydání:              2016, 1. vydání originálu: 2005
Počet stran:               384
Nakladatelství:         Leda
ISBN:                       978-80-7335-416-9

8 komentářů :

  1. Kniha vypadá jako moc příjemná oddychovka :) Navíc mám docela ráda Pýchu a oředsudek, takže námět mě láká. Díky za pěkně napsanou recenzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za Tvůj komentář, který mi udělal radost. Knihu mohu vřele doporučit.

      Vymazat
  2. Vyzerá to skvele, sem tam si rada oddýchnem od scifi a fantasy a nájdem si čas aj na takúto knih... naozaj zaujímavá :)

    BookLovers Tiež máme na blogu menšiu knižnú giveaway, do ktorej by sme ťa radi pozvali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc děkuji za Tvou reakci a pozvání na blog, ráda se podívám a třeba i zapojím :). Věřím, že se Ti kniha bude líbit.

      Vymazat
  3. Naprosto senzační recenze :) této knize mě něco strašně táhne, byť to není úplně můj žánr... Časem asi neodolám. Přeji krásný večer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za názor, který mě moc potěšil. Věřím tomu, že ač to není Tvůj šálek čaje, bude se Ti kniha líbit. Přeji Ti krásný víkend.

      Vymazat
  4. Na túto knihu počujem len samú chválu. :) Načase, aby som si ju konečne poriadila! Veľmi krásna recenzia, teším sa na ďalšie. :) Prajem pekný večer. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za milý komentář. Kniha je opravdu velice zajímavá a mohu Ti ji vřele doporučit. Věřím, že nebudeš zklamaná :).

      Vymazat