Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

středa

Návštěva temného lesa na vlastní nebezpečí...

8/10

Nejtemnější část lesa

Holly Black

Nejtemnější část lesaChcete prožít děsivou dobrodružnou jízdu ve společnosti lidí, ale i nadpřirozených bytostí? Máte rádi svěží četbu s nádechem tajemna? Pokud ano, tato kniha vám nesmí uniknout.

Oficiální anotace z databazeknih.cz:
V lese leží na zemi skleněná rakev a v ní spí chlapec, který má na hlavě rohy a jehož uši jsou špičaté jako nůž...

Hazel žije se svým bratrem Benem ve městě Fairford, kde vedle sebe žijí lidé a kouzelná stvoření přezdívaná Lesní lid. Sjíždějí se sem turisté, aby na vlastní oči spatřili divy pohádkové říše, zejména pak rohatého chlapce. Jenže návštěvníci nevidí nebezpečí, které se zde skrývá.
Hazel a Ben si od pradávna vyprávějí smyšlené příběhy o chlapci ve skleněné rakvi. V jejich vyprávěních je on princem a oni chrabrými rytíři. Namlouvají si, že princ je jiný než ostatní Lesní lidé, kteří uzavírají s lidmi kruté dohody a číhají na turisty ve stínech stromů. Hazel ví, že není možné, že by se rohatý chlapec probudil.
Jenže přesně to se jednoho dne stane….
Celý svět se obrací vzhůru nohama a Hazel musí přijmout roli rytíře, na kterého si kdysi hrála. Je vtažena do víru nové lásky, musí se vyrovnat se zradou a rozhodnout se, na čí straně stojí. Dokáže v této roli obstát?

V podobě románu Nejtemnější část lesa se Holly Black, autorka mnoha bestsellerů, vrací k okouzlujícím pohádkovým příběhům, díky kterým se na počátku své kariéry proslavila
.

O autorce (zdroj: databazeknih.cz):
Holly Blacková je jednou z nejúspěšnějších amerických autorek příběhů pro děti a mládež. Její knihy si svým smyslem pro fantazii a tajemno získaly nejen uznání kritiky, ale především oblibu u čtenářů v mnoha zemích celého světa. V češtině vyšla například populární pětidílná série Kronika rodu Spiderwicků a ilustrovaný průvodce Arthur Spiderwick: Klíč k určování kouzelných tvorů ve světě kolem nás, na nichž Blacková spolupracovala se spisovatelem a výtvarníkem Tonym DiTerlizzim, nebo román Daň peklu. Momentálně žije spisovatelka s manželem a synem v Amherstu ve státě Massachusetts. 

Můj názor:
Kniha mě zaujala již svou obálkou. Dalo by se říci, že to bylo jedno z kritérií, proč jsem si vybrala právě ji. Již z přebalu můžeme vycítit jistou míru tajemna a napřirozena. Mohu však říci, že na mě působila i strašidelným dojmem. Myslela jsem si, že se při jejím čtení budu bát a že to nebude čtení na dobrou noc. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že se nejedná o horor.

Dále mě mile překvapilo to, že je kniha vázána do tvrdých desek, které jsou na omak velice příjemné. Nemusela jsem se tedy bát knihu otevřít, abych jí náhodou neublížila. Nesmím zapomenout na to, že je opatřena textilní záložkou. Stránky jsou z pevného papíru.

Než jsem knihu vydolovala z balíčku, obávala jsem se její tloušťky. Moje obavy však nebyly na místě, protože se jedná o útlou knížku ve formátu A5. Písmena jsou v knize celkem velká a tudíž vám stránky ubíhají před očima a příběh se odvíjí téměř sám.

K příběhu mohu říci jediné. Je psán velice čtivým a napínavým způsobem, od knihy se neodtrhnete do té doby, dokud nezjistíte, jak to vše bylo. Pro svůj příběh autorka použila chronologickou, paralelní, ale i retrospektivní kompozici. Text je vystavěn na formě vyprávěcí, psán je v er-formě s častými dialogy postav.

V příběhu se setkáváme se dvěma světy - ten náš lidský a nadpřirozený svět víl. Oba světy jsou náležitě popsány a musím říci, že si krásně můžete představit, jak to kde vypadá. V ději najdeme i spousty postav, ať už jsou lidské, nebo nadpřirozené a autorka opět boduje úžasným popisem jak vzhledu, tak i charakteru.

Pokud bych měla napsat něco, co se mi na knize nelíbilo, řekla bych, že to jsou pravopisné chyby, přepisy a zároveň trošku toporný překlad, který je občas nesmyslný.

Moje subjektivní hodnocení knihy je krásných 95 %, čtení jsem si náramně užila a díky této knize jsem objevila zase nový kout světa literatury. Pokud vás moje recenze oslovila, knihu si můžete pořídit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Originální název:     The Darkest Part of the Forest
Žánr:                 Sci-fi a fantasy, Pro děti a mládež
Rok vydání:           2015, 1. vydání originálu: 2015
Počet stran:          336
Nakladatelství:       Omega
Překlad:              Adam Steinz
Autor obálky:         Jiří Miňovský
Vazba knihy:          vázaná s přebalem
ISBN:                 978-80-7390-255-1

Poděkování:
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství OMEGA  

6 komentářů :

  1. Pěkná recenze, retro co? :D cizí slova, nerozumím :) Každopádně já měla trochu jiný pocit, nejdříve mne krapet nudila... Nebo ne nudila, to není to správné slovo, ale zdálo se mi, že to ubíhá pomaleji než by mělo. Ale souhlasím s konečným rozhodnutím - je to dobrý příběh :)

    OdpovědětVymazat
  2. To mě nenudila, přišla mi zajímavá už od úplného začátku. Už jen z toho důvodu, že jsem až takové fantasy, které je propojeno s realitou, snad nikdy nečetla. Nemohla bych to přirovnat, ani k Narnii, ani k jiným knihám, které jsem doposud četla. Ale rozhodně to bylo super počtení a skvělá zkušenost.

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze, ale kniha mě moc nezaujala :) Není to zrovna můj oblíbený žánr, ale třeba jednou změním názor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za Tvou reakci, která mi udělala radost. Sice to tentokrát není Tvůj šálek kávy, ale příště se třeba trefím do něčeho, co máš ráda ;).

      Vymazat
  4. Skvělá recenze :) Na tuhle knížku jsem četla dost negativní i pozitivní recenze :) Tak nevím co si myslet :) Ale jsem na ni zvědavá, takže se do ní stejně pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za pěkná slova. Každý čtenář má jiný vkus a zároveň i jiný způsob interpretace. Každý si v textu může najít něco jiného, proto se zdá, že co čtenář, to jiný názor. Když si představím, že bychom měli všichni na všechno stejný názor, tak by to byla nuda. Takhle je to hezky pestré.

      Vymazat