Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

pátek

Odměna vs. trest

Po dobrém, nebo po zlém?

Zdeněk Matějček

Po dobrém, nebo po zlém?Máte problém s výchovou svých dětí, nebo se chcete něco dozvědět o možnostech výchovy pomocí odměn a trestů? Kdy je vhodné odměňovat a v jakém případě naopak trestat? Kniha Zdeňka Matějčka [1] vám jednotlivé způsoby a postupy přiblíží a zodpoví otázky, které si v běžném životě kladete dnes a denně.

Tato publikace vyšla již v několika vydáních u nakladatelství Portál. Recenze se týká 5. vydání z roku 2000.

V případě tohoto díla se jedná o odbornou literaturu. Velmi těžko v ní budeme hledat souvislý děj. I když občas se zde nějaká dějová linka najde. Autor se snaží čtenáři své teorie podložit příběhy. Historky se jistě dotknou srdce každého rodiče, vychovatele, ale i zájemce o studium dětské psychologie. Donutí nás, abychom se nad svými výchovnými metodami zamysleli. Může nám však též pomoci odhalit chyby, které v rámci procesu výchovy dítěte děláme. Navrhuje možnosti předcházení, popř. řešení těchto chyb.

Kniha se velice dobře čte. Není nijak obsáhlá, má pouhých 109 stran textu. Text je rozčleněn do přehledných kapitol, které na sebe plynule navazují. Možná si řeknete, že v případě odborné literatury musí jít nutně o text plný suché teorie, která vám nic neřekne. Nicméně tady tomu tak není. Příběhy jsou snadno interpretovatelné na životní situace čtenářů různých věkových kategorií, své si zde najde pubescent, stejně jako jeho rodič, popř. prarodič. Při četbě můžete snadno odhalit své výchovné silné a slabé stránky. Zjistíte, čemu se příště vyvarovat a naopak k jakým prostředkům se přiklonit. Po přečtení si snadno odpovíte na otázku, zda s dítětem jednat po dobrém, nebo po zlém“.

Občas se vám může stát, že v knize najdete nějaký ten přepis, popř. chybu, které trošku pozměňují myšlenku autora. Není to však v takové míře, že by se text nedal číst a interpretovat.


O autorovi: Profesor Zdeněk Matějček byl významný dětský psycholog. Ve svém profesním životě se zabýval hlavně výchovou a vývojem dětí v ústavech (tam, kde děti zažívají strádání). Na svém účtě má množství publikací zabývajících se právě tématikou výchovy. Příkladem mohou být knihy Psychická deprivace v dětství, Co, kdy a jak ve výchově dětí, Co děti nejvíc potřebují a Prvních 6 let ve vývoji a výchově dítěte. [2]

[1] MATĚJČEK, Zdeněk. Po dobrém, nebo po zlém?. 5. vyd. Praha: Portál, 2000, 109 s. Rádci pro rodiče a vychovatele. ISBN 80-7178-486-9.
[2] [online]. [cit. 2015-10-20]. Dostupné z: http://www.databazeknih.cz/autori/zdenek-matejcek-5268

2 komentáře :

  1. Teorie se většinou čte hezky, ale ta praxe :-D jsou chvíle, kdy mi přijde, že to nejde ani po dobrém ani po zlém - prostě totální zasek :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom mi můžeš chvilku vyprávět. :) Ale jsou věci, které si tam člověk při čtení krásně uvědomí a řekne si: Aha, tak tady se stala chyba.

      Vymazat