Blog o knihách, jenž je určen nejen pro knihomoly...

sobota

Bez duše - Eva Molíková

46/50

Bez duše

Eva Molíková


Báječná kniha, v níž se snoubí hned několik žánrů, přesně taková je prvotina od nadějné mladičké české autorky Evy Molíkové. Je to kniha, u níž se budete bát, radovat, ale třeba i červenat. Objevují se různé scény, často se však objevují prvky napětí a kniha vás tak nenechá se jen tak odtrhnout od čteného textu. Dokud jsem se nedočkala pointy, byla jsem stále napjatá a četla a četla, abych věděla, jak to celé dopadne. Mohu tedy s klidným svědomím říci, že pro mě byl příběh velice překvapivý a zároveň naplněný tolika různými žánry, že jsem se až divila, jak to všechno autorka dokázala do tak "malého" prostoru vměstnat, ale o tom více níže.

Oficiální anotace (zdroj: cbdb.cz):
„Historický román pro ženy s prvky fantasy.

Susan Lerrisová si nikdy nemyslela, že je dítě štěstěny. Ovšem když ji o ruku požádal muž, kterého nadevše milovala, zdálo se tak snadné tomu uvěřit. Stačil ale pouze jeden večer, aby přišla o všechno. Její nejbližší byli najednou mrtví a ona nechápala důvod. O to horší bylo zjištění, že právě ona je z jejich smrti obviněna. Jenže udělala to? Sama moc dobře věděla, že potom, co se z ní stalo, se dalo uvěřit jenom jediné odpovědi.

James Rogers by za svou snoubenku dal i život. Tak velká byla jeho láska, a přesto se otřásla v základech během jediného večera. Je možné někoho nenávidět a zároveň milovat? James věděl, že ano. Jenže chuť po pomstě mu nedala zapomenout a už vůbec ne odpustit. Co na tom, že ji miluje?! Člověk by neměl milovat stvůru a právě tou se ona stala!“

Již z prvního řádku oficiální anotace vyplývá velké množství použitých žánrů. Jedná se tedy o historický román, v němž se objevují prvky fantasy, ale také detektivky, možná i trochu hororu a thrilleru. Dále pak můžete natrefit i na romantiku. Myslím si, že tato kniha má velký potenciál oslovit široký okruh čtenářů. I přes tento fakt si ale spíše myslím, že se bude kniha pyšnit větší oblibě u žen, nejen díky své romantičnosti, ale také kvůli upírskému tématu. Když se zmiňuji o upírech, možná vám na mysli vytanou série jako jsou Upíří deníky (UD), nebo Twilight sága (TS), ale mohu vám říci, že tento příběh je ryze originální a na výjimečnosti mu přidává i obohacení o další vyprávěcí postupy a žánry, se kterými jsme se v UD a TS nemohli setkat.

Tato kniha vyšla v roce 2010 v nakladatelství Nová forma, s. r. o. Příběh je vypsán na 355 stránkách a kniha si vás získá svým formátem A5, ale také grafickým zpracováním, jež považuji za velice zdařilé. Text se díky velikým písmenům dobře čte a příběh vám ubíhá před očima téměř sám.

Knihu je možno pořídit v brožovaném vydání. Troufnu si tvrdit, že vás zaujme již na první pohled svou obálkou, na níž jsou zobrazeny dvě dívky. Když se do příběhu začtete, zjistíte, jak to s nimi je a objevíte odpověď na svou otázku: Kdo to vůbec je? Ve chvíli, kdy jsem knihu brala do ruky, přemýšlela jsem nad propojením mezi vyobrazením na deskách a názvem knihy. Paralelu jsem objevila až při hlubším začtení a to budete koukat...

Vyprávění je psáno pro mě velice zajímavým a čtivým způsobem, abych se přiznala, takhle multižánrovou knihu jsem snad ještě v životě nečetla a musím konstatovat, že mě tento styl velmi oslovil a stal se mi blízkým. Celý příběh je rozčleněn 13. kapitol, které se dále dělí na podkapitoly, ty jsou od sebe odlišeny odsazením a kapitálkami. Kapitoly jsou různě dlouhé a jednotlivé podkapitoly vyprávějí příběh z různého úhlu pohledu, chvilku se na děj díváme z pohledu mladičké Susan a chvilkami z pohledu jejího snoubence Jamese. Přechody mezi těmito podkapitolami nejsou nijak rušivé a kniha se vám bude číst dobře. K rychlému dočtení knihy vás požene i otázka, jak to vše dopadne. Autorka totiž do textu dala takové neskutečné množství zvratů, že se až budete divit.

Co se týče jazyka, musím říci, že mě nesmírně mile překvapilo, když jsem se v tiráži knihy dočetla, že titul prošel hned dvojí korekturou. Těšila jsem se, jak bude brilantně napsaná, co se týče stylistiky, je příběh opravdu brilantní, ale s pravopisem je to krapet horší a ještě jsem pár chybek našla. Ale teď k samotnému ději. Autorka zvolila objektivní vyprávěcí formu - er-formu, tu ještě okořenila velkým množstvím dialogů mezi jednotlivými postavami, tyto pak příběh zpestřují a lépe přibližují charaktery lidí v příběhu vystupujících. Co se týče kompozice, u této knihy je trošku zapeklitá, protože...
1. Na počátku jednotlivých kapitol objevíme uvádějící retrospektivní odstavec, v němž hlavní hrdinka Susane vzpomíná na nejhorší chvilky svého života, jež se nám postupně odhalují.
2. V jednotlivých podkapitolách můžeme objevit paralelní kompozici.
3. Musíme vzít v potaz, že příběh je vyprávěn postupně, proto nesmíme zapomenout na důležitou chronologii.

Tato kniha se mi moc líbila a opět jsem si vyzkoušela ve světě něco nového. Četbu jsem si užila od samého počátku až do úplného konce. S celým příběhem jsem moc spokojená. Kniha je takovou zajímavou oddechovkou, již budete mít během pár chvilek přečtenou. Je to tak neskutečně strhující, poutavé a napínavé čtení. Takovou knihu jsem opravdu za svůj čtenářský život ještě nikdy nečetla a jsem ráda, že mi autorka rozšířila obzory a ukázala mi zase něco jiného. Za tuto prvotinu si autorka ode mě vysloužila krásných 100 % a velké poděkování za zaslání recenzního výtisku i s pěkným věnováním.

Více informací o autorce můžete najít na jejím youtube kanálu a na jejích facebookových stránkách.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Žánr:                
Romány, Sci-fi a fantasy, Pro děti a mládež
Rok vydání: , 1. vydání originálu: 2010
Počet stran: 355
Nakladatelství: Nová Forma
Vazba knihy: brožovaná
ISBN: 978-80-7453-049-4

2 komentáře :

  1. Moc hezká recenze. Mám na knihu podobný názor. Byla jsem opravdu překvapená, když jsem měla možnost ji v rámci našeho projektu Podporujeme české autory recenzovat. Styl psaní mě ohromil, protože na prvotinu mi to rozhodně přišlo velmi dobře napsané. Knihu mám tedy jako recenzní výtisk v knihovničce a krásně se četla. :o) Koncem srpna bude o tuto knihu v rámci projektu autorská soutěž samotné Evy Molíkové, která nám věnovala výtisky právě pro tyto účely a já věřím, že své čtenáře rozhodně potěší. Já osobně historické romány moc nečtu, ale v knize se mi prostředí moc zalíbilo a přišlo mi i krásně vystižené, aniž by autorka nějak víc zdůrazňovala a pro mě zbytečně popisovala odlišnosti té doby od naší. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za pěkný komentář, jenž mi udělal opravdu radost. Kniha mě opravdu velmi mile překvapila.

      Vymazat