Pages - Menu

středa

Spi sladce - Rachel Abbottová

42/50

Spi sladce

Rachel Abbotová

Obálka e-knihy
Naprosto luxusní a velice čtivý příběh plný neočekávaných zvratů a zápletek, které se stále více a více zašmodrchávají, přesně toto můžete očekávat od titulu Spi sladce od Rachel Abbotové. Můžete tedy očekávat skvělé počtení pro volné chvilky na dovolené.

Tento titul vyšel v originále (Sleep Tight) v roce 2014, v roce 2015 jej ve vázané podobě vydává nakladatelství Mladá fronta a od roku 2016 jej můžeme najít též coby e-knihu v internetovém obchodě Palmknihy.cz.

E-kniha, kterou bych vám chtěla na následujících řádcích představit patří do série o detektivu Tomu Douglasovi a je jejím třetím dílem. Možná jste již slyšeli o titulech Ohrožená a Nezvěstná, jež do této série také spadají.

Oficiální anotace (zdroj: databazeknih.cz):
Když vás ovládne posedlost…

Když zoufalá Olivia Brookesová před dvěma lety na policii ohlásila, že se její manžel nevrátil s dětmi domů, strachovala se, že už je možná nikdy víc nespatří. Měla důvod obávat se nejhoršího, a ne bezdůvodně. Nebyla by to první tragédie, která Olivii potkala.
Nyní vyšetřuje detektiv Tom Douglas její rodinu znovu. Tentokrát je to však Olivie, kdo se pohřešuje, a s ní i její tři děti. Všechny důkazy nasvědčují tomu, že ještě ráno byla doma. Její auto však stojí v garáži a peněženku má v kabelce – na stole v kuchyni. Kam tedy zmizela? Proč a jak? Nikdo nic netuší. Zdá se, že dokonce ani její manžel, který měl dosud vždycky všechno dokonale pod kontrolou.
Policie chce vyhlásit celostátní pátrání, z jakéhosi důvodu však ze všech alb, mobilů i počítačů zmizely veškeré rodinné fotografie. A pak se najde krev… Že by Olivii dostihla minulost?“

E-kniha mě zaujala již při samotném výběru. Její obálka na  mě zapůsobila svou tajemností, již sliboval i samotný název knihy. Kdo autorku a její tvorbu ještě nezná, může si podle názvu mylně myslet, že se jedná o sladké čtení pro ženy. Když se do příběhu začtete, zjistíte, že jste se zmýlili.

Musím říci, že tato e-kniha je psána velice poutavým a čtivým způsobem, navíc je tak strhující a napínavá, že vám udělá velké potíže se jen na chvilinku od čtení odtrhnout. Jedná se o detektivní, ale i sociální a místy i psychologicky laděný román, jenž vypráví složitý život jedné rodiny. Jak jsem již naznačila na počátku příběh odehrávající se na 288 stranách v papírové formě a 375 slidech ve vaší čtečce je plný samých neočekávaných zápletek a zvratů. Když už si myslíte, že jste na něco s detektivy přišli, zjišťujete, že vás autorka svedla na špatnou stopu a musíte tedy začít pátrat znovu. Ve chvíli, kdy dočtete děj až do konce, budete velice překvapeni.

V příběhu se vyskytuje poměrně velké množství postav, avšak příběh vypráví jen čtyři postavy, a to Olivia Brooksová, Tom Douglas, Robert Brooks a mladá policistka Becky. Jednotlivá vyprávění z různých úhlů pohledů se prolínají. Na někoho tento fakt může působit rušivým dojmem, ale v konečné fázi zjistíme, že se nám díky tomuto vyprávěcímu postupu příběh uceluje a je tak tvořen jistý rámec celého děje. Ač je vyprávěno z mnoha různých úhlů pohledů, autorka využila objektivního vyprávěcího postupu, tj. er-formy.

Při čtení tohoto příběhu budete hodně přemýšlet o tom, proč se daná věc stala tak a třeba ne úplně jinak, příběh působí komplikovaně, protože je použito několik prolínajících se kompozičních postupů - chronologický, paralelní a zároveň retrospektivní. Tyto postupy se různě proplétají a tvoří velice působivý celek.

U čtení tohoto titulu se dozajista nudit nebudete. Autorka vám naservíruje tolik materiálu k přemýšlení a tolik akce a zvrátů, že vám e-kniha do samého konce nedá vůbec spát. Tento nevšední skvěle propracovaný příběh se bude líbit všem milovníkům detektivních zápletek, jejichž pozornosti bych tuto e-knihu chtěla velice vřele doporučit.

Čtení této e-knihy mě velice bavilo. Nutila mě stále přemýšlet nad tím, jak se co mohlo stát a proč k různým situacím vůbec došlo. Všechny otázky mi byly v průběhu četby v rámci příběhu postupně osvětlovány a já se občas nestíhala ani divit. Nesmím však zapomenout ani na její čtivost, jež titulu určitě nechyběla. Ráda bych ji prostřednictvím této recenze doporučila pozornosti všech čtenářů, kteří vyhledávají knihy plné akce. Celkově na mě kniha působila jako velice zdařilý celek, jenž se autorce vydařil a věřím, že již zapůsobil na srdce mnohých čtenářů. Moje subjektivní hodnocení příběhu je velice kladné, a proto dávám krásných 100 %, které si titul, ale i autorka zaslouží. Těším se na další setkání se sympatickým detektivem Tomem Douglasem a jeho týmem.

Za poskytnutí recenzní e-knihy patří velké díky portálu Palmknihy.cz. Pokud vás recenze zaujala a e-knihu byste si rádi pořídili, můžete tak učinit zde.

Bibliografické údaje (zdroj: databazeknih.cz):
Série:                       Detektiv Tom Douglas (3.)
Originální název:     Sleep Tight
Žánr:                        Literatura světová, Romány
Rok vydání:             2015, 1. vydání originálu: 2014
Počet stran:              288
Nakladatelství:        Mladá fronta
Překlad:                   Milan Lžička
Vazba knihy:           vázaná
ISBN:                      978-80-2043-532-3

4 komentáře:

  1. Pekna recenze, myslim si, ze by mne kniha bavila :-)Preji krasny vikend :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji za Tvůj komentář, který mi udělal velkou radost. Myslím si, že se Ti bude kniha určitě líbit. Já si ji z euforie přečetla ještě jednou :). Vřele doporučuji.

      Vymazat
  2. Na tuto knížku se těším, mám ji doma už nějakou chvíli, tak snad se k ní brzy propracuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, určitě tak učiň, protože je to skvělé a velmi napínavé počtení. Navíc se objevuje spousta překvapujících událostí... Prostě stojí to za to.

      Vymazat